Megkezdik a határsávi engedélyek kiállítását

2024. március 21., 17:08 , 1202. szám

Az Állami Határőrszolgálat (DPSZU) megkezdi az államhatár vonalától számított 5 kilométer széles határsávban való tartózkodásra feljogosító okmányok kiállítását – jelentette az Ukrajinszka Pravda a DPSZU nyomán.

A tájékoztatás szerint a Belügyminisztérium jóváhagyta a határsávban való tartózkodásra feljogosító engedély megadásáról, megtagadásáról vagy érvénytelenítéséről szóló határozat formáját a kormány által 2023 decemberében elfogadott különleges renddel összhangban.

Korábban beszámoltunk róla, ez a szabályozás korlátozza a személyek szabad beutazását, tartózkodását, lakhatását, munkavégzését és mozgását a határsávban. A polgároknak engedélyt kell szerezniük a belépésre a határsávba, az ott-tartózkodásra és az ottani munkavégzésre a DPSZU illetékes szervétől (az adott régió határőrosztagától – a szerk.).

A rendelkezés a magán- és jogi személyekre egyaránt vonatkozik. A 18 éven aluli személyek az egyik szülő (örökbefogadó), gyám, gondnok vagy más törvényes képviselő kérelmére kaphatják meg az engedélyt.

Az engedély megadásáról, a kiállítása iránti kérelem elutasításáról, illetve a kiadott engedély érvénytelennek nyilvánításáról legkésőbb az ez irányú kérelem beérkezésétől számított 10 munkanapon belül kell dönteniük az illetékeseknek.

A tájékoztatás szerint az Állami Határőrszolgálat adminisztrációja dolgozik az engedéllyel rendelkező személyek egységes nyilvántartásának létrehozásán, hogy minden ellenőr a szolgálati tabletje segítségével gyorsan ellenőrizhesse az okmány érvényességét és annak felmutatóját.             

(zzz/pravda.com.ua)