Az új tanévben is várja jelentkezőit a Kárpátaljai Magyar Líceum

2024. március 17., 09:27 , 1201. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) a kárpátaljai magyar oktatás érdekében tavaly egy új líceumhálózatot hozott létre, melynek célja, hogy a diákok a 9. osztály elvégzése után az anyanyelvükön tanulhassanak tovább. A Kárpátaljai Magyar Líceum (KML) öt helyszínen várja a diákokat: Beregszászban, Nagydobronyban, Kisgejőcön, Nagyszőlősön és Tiszapéterfalván. Az intézmény felvételi eljárásának rendjéről, a képzési programokról és a széles körű szolgáltatásokról, amelyek a következő tanévben is várják a diákokat, Kóré Dóra, a Kárpátaljai Magyar Líceum igazgatója számolt be hetilapunknak.

– Mit kell tudniuk a jelentkezőknek a KML idei felvételi időszakával kapcsolatban?

– A Kárpátaljai Magyar Líceumba nincs konkrét felvételi eljárás, vizsga vagy egyéb megpróbáltatás. Hozzánk beiratkozással tudnak jelentkezni a leendő tanulók. A beiratkozáshoz a tanulók személyi igazolványára, identifikációs kódjára, a 9. osztályos bizonyítványára és mellékletére, illetve egy beiratkozási kérvény megírására van szükség.

– Milyen határidővel és mely helyszíneken (vagy online) nyújthatják be a jelentkezésüket a tanulók?

– A leendő tanulóink március 20-tól online is tudnak jelentkezni a kml.org.ua honlapunkon, illetve június 17-től személyesen is behozhatják az irataikat, ekkorra már meg kell, hogy legyen a tanulók 9. osztályos bizonyítványa is. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az online jelentkezőknek is be kell hozniuk a szükséges iratokat.

– Idén hány profillal várja a tanulókat a líceum?

– A 2024–2025-ös tanévben három profillal indul a KML: technológiák, művészet és testnevelés. A felsorolt profilok több mint 20 tantárgyat foglalnak magukba, ezek közül választhatnak a tanulók egyet az érdeklődési körüknek megfelelően. A technológia és a művészet profilok 3 főtől, a testnevelés 4 főtől indul.

– A képzési időt követően a tanulóknak milyen továbbtanulási lehetőségeik vannak a kapott érettségivel?

– A KML-ben a képzés kétéves, 10–11. osztálynak felel meg. A tanulók két év után kapnak érettségi bizonyítványt azzal az előnnyel, hogy a középiskolai tantárgyakon kívül már kapnak egy kis betekintést egy-egy szakmába is. A KML után a tanulók bátran jelentkezhetnek az Egán Ede Szakképzési Centrumba és folytathatják a szakmai tanulmányaikat, vagy jelentkezhetnek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára is, ahol felsőfokú végzettséget szerezhetnek, illetve bármelyik főiskolán vagy egyetemen is tovább tanulhatnak.

– Jelenleg hogyan oszlik meg a tanulók száma a KML oktatási részlegein?

– Jelenleg kereken 100 tanulónk van, és 5 oktatási helyszínen vagyunk jelen. Nagyszőlősön 11, Tiszapéterfalván 39, Beregszászban 19, Nagydobronyban 21 és Kisgejőcön 10 tanulónk van a 10 osztályban. A 2024–2025-ös tanévben ezek a számok változhatnak, hiszen bátran csatlakozhatnak hozzánk azok a tanulók is, akik befejezték a 10. osztályt. Az érdeklődők jelentkezhetnek a környékbeli településekről is, ugyanis meg tudjuk szervezni a tanulók utaztatását is három oktatási helyszínen: Tiszapéterfalván, Beregszászban és Nagydobronyban, kollégiumi lakhatást is tudunk biztosítani a számukra.

Tanulóink havi ösztöndíjban is részesülnek, az I. félévben mindenki átlagösztöndíjat kap, ami több mint 1 000 UAH. A II. félévtől az ösztöndíjak a tanulmányi átlagoknak megfelelően változnak. Fontosnak tartjuk a színvonalas oktatást, ennek érdekében az osztályok telítettsége legfeljebb 25 fő. Az ukrán és az idegen nyelvet kisebb csoportokban oktatjuk, így a pedagógusok jobban tudnak a tanulók fejlődésére figyelni.

A Kárpátaljai Magyar Líceum egyik fő célja – az oktatás mellett – a közösségépítés, ennek megfelelően szeretettel várunk minden érdeklődőt a nyílt napjainkra is, amelyekre öt helyszínen kerül sor: Tiszpéterfalván április 8-án, Nagydobronyban április 9-én, Kisgejőcön április 10-én, Beregszászban április 11-én és Nagyszőlősön április 12-én.

K. K.