Majdnem leégett egy falu Harkiv közelében

2024. március 14., 15:35

Harkiv külvárosában egy egész falut fenyegetett az égő száraz aljnövényzet – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatára (DSZNSZ) hivatkozva március 14-én, csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint március 13-án este a Harkivi járási Szlobidszke falu határában kigyulladt a száraz fű. A szeles idő miatt a lángok gyorsan terjedtek. A lakosok csak akkor kongatták meg a vészharangot, amikor a tűz megközelítette a portáikat.

Amikor a katasztrófaelhárítók a helyszínre értek, a tűz teljes területe már elérte a 7 hektárt. Több mint 50 katasztrófaelhárítót és 10 tartálykocsit vezényeltek ki az oltásra és a falu megmentésére.

Az oltást az erős széllökések, a mocsaras terep és a nagy tömegű, sűrű száraz aljnövényzet, bozótos is nehezítette. A katasztrófaelhárítóknak több mint 13 órába telt eloltani a lángokat.

A katasztrófát azoknak az embereknek a felelőtlensége okozta, akik maguk égetik el a szemetet és a tavalyi száraz növényzetet – mutatott rá a DSZNSZ a Facebook közösségi oldalon megjelent közleményben.

Az elmúlt nap folyamán összesen 91 alkalommal vonultak ki a tűzoltó- és katasztrófaelhárító egységek a természetes ökoszisztémákban keletkezett tüzek oltására.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)