EPP-kongresszus: Állásfoglalás az Ukrajna győzelmét célzó EU-tervről

2024. március 13., 16:55 , 1201. szám

Ukrajna győzelmét célzó európai uniós terv kidolgozásáról született állásfoglalás az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportját adó Európai Néppárt (EPP) március 6‒7-én Bukarestben tartott kongresszusán – közölte a Jevropejszka Pravda.

Az állásfoglalás szerint a tervnek biztosítania kell, hogy a Nyugat katonai támogatása éves szinten meghaladja a nyugati GDP 0,25 százalékát, ami háromszor akkora segítséget jelentene Ukrajnának, mint amekkorában 2023-ban részesült. Ez lehetővé tenné, hogy Ukrajna megkezdhesse a szükséges tartalékok felhalmozását az orosz hadsereg legyőzéséhez 2025–2026-ban – áll a dokumentumban.

Az állásfoglalás kitér rá, hogy az EU tervének folyamatos konzultációt és koordinációt kell előirányoznia Ukrajna kulcsfontosságú politikai szereplőivel a teljes politikai spektrum mentén a befogadás és a belső egység megerősítése érdekében.

A segítségnyújtás ilyen kritikus fontosságú szintjének eléréséhez minden EU-tagállamnak növelnie kell egyéni támogatását Ukrajnának – derül ki a dokumentumból.

Az EPP rögzíti továbbá, hogy az Európai Unió tervének tartalmaznia kell egy „B-tervet” arra az esetre, ha az Egyesült Államok Kongresszusa nem tud megegyezni Ukrajna támogatásáról. Az EU-nak készen kell állnia a beavatkozásra, és fedezni azokat az összegeket, amelyeket Washington esetleg nem tud kiutalni.

(ntk/eurointegration.com.ua)