Ljasko: Az egészségügyi dolgozók mintegy 3%-a hagyta el az országot a háború alatt

2024. március 5., 10:32

A teljes körű invázió során az egészségügyi garanciaprogramban foglalkoztatott egészségügyi dolgozók körülbelül 3%-a hagyta el Ukrajnát és távozott külföldre – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Viktor Ljasko egészségügyi miniszter, akit az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja idéz március 4-én, hétfőn.

„Ha megnézzük a hivatalos statisztikákat, az egészségügyi garanciaprogramban dolgozó egészségügyi dolgozók mindössze 3%-a hagyta el az országot. De tudjuk, hogy sokan elhagyták az országot azok közül is, akiknek ők nyújtottak egészségügyi ellátást. Az egészségügyben tehát nincs káderválság” – biztosított.

Ugyanakkor az egészségügyi rendszer, számos más ágazathoz hasonlóan, átállt háborús vágányokra, így az egészségügyi személyzet egy részét mozgósították.

„Mindig alkalmazkodnunk kell az orosz terroristák által előidézett kihívásokhoz” – tette hozzá Ljasko.

A miniszter megjegyezte, hogy a WHO előrejelzése szerint 2030-ra személyzeti válság lesz az egészségügy területén világszerte. Ukrajna sem lesz kivétel ez alól, de a kormány már most is tesz lépéseket a jelenség hatásának minimalizálása érdekében.

(life.pravda.com.ua/Kárpátalja)