Az avarégetők figyelmébe!

2024. március 5., 08:28

Az elmúlt hétvégén összesen 18 tűzesethez riasztották a tűzoltókat, melyek során 3,5 hektárnyi terület lángolt.

A legtöbb eset az Ungvári, Munkácsi, Técsői, Beregszászi és Rahói járásokban történt. Minden évben tavasszal és ősszel megkezdik az avar, a száraz fű égetését. A száraz füvet égető személyek meg vannak győződve arról, hogy ezzel javítják föld termőképességét, azonban ez nem igaz.

Az égetés során a teljes mikroflóra elpusztul, amely fontos biológiai folyamatokban vesz részt. Állatok, madarak és rovarok pusztulnak el a tűzben. A föld termőtakarója csak 5-6 év múlva áll helyre. A természetes réteken, nyílt területeken a tűz tönkreteszi a lágyszárú növények magvait és gyökereit, károsítja a fák és bokrok alsó részeit, illetve azok gyökérzetének felső részét. Ráadásul a lángok által megcsonkított erdőterületek nem egy év, hanem több tíz év alatt állnak csak helyre.

A gyújtogatókra adminisztratív és büntetőjogi felelősségre vonás vár, 3 060 és 6 120 hrivnya közötti pénzbírságra számíthatnak. A jogi személyek ugyanezen esetben 15 300 és 21 420 hrivnya között büntethetők.

A száraz fű és a bokrok égetése a hadiállapot alatt Ukrajna Büntető törvénykönyvének 113. cikkelye értelmében szabotázscselekménynek minősül, és 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

(pmg.ua/VV)