KMKSZ-közgyűlés Visken

2024. február 27., 11:52

Fodó Sándorra emlékeztek a KMKSZ Viski Alapszervezetének közgyűlésén február 25-én. Az eseméyen Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke megjegyezte: a szórványmagyarságot óvni kell, mert ha a szórvány eltűnik, a magyar nyelvterület is zsugorodik.

Hagyományosan a Fodó Sándor Házban tartotta meg soron következő közgyűlését a KMKSZ Viski Alapszervezete. Az esemény elején a megjelentek egyperces néma csenddel emlékeztek a KMKSZ nemrég elhunyt alelnökére, Barta Józsefre, valamint a fronton elesett áldozatokra a két éve tartó ukrán–háborúban. Ezt követően Szabó Gabriella, a KMKSZ Viski Alapszervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszámolt az elmúlt időszak nehézségeiről a háború második évének árnyékában. Hangsúlyozta, hogy a helyi alapszervezet a nehézségek ellenére is minden fontosabb kulturális eseményen jelen volt, valamint a már hagyományos megemlékezéseket, nemzeti kulturális eseményeket is megszervezték. Mint fogalmazott: a háború miatt a helyi alapszervezet és a közösség is jelentősen megfogyatkozott. De mindezek ellenére az itthon maradtak igyekeznek kitartani és megtartani oktatási és kulturális intézményeiket.

Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke felszólalásában kiemelte: a KMKSZ-alapszervezet megalakulása óta Visken is minden éven megtartották a közgyűléseket, a hagyományos kulturális rendezvények. Beszélt a Kárpátalja hetilap fontosságáról is, amelyet – mint mondta – csak úgy tarthat meg a magyar közösség, ha tudatosan előfizetőjévé válik, hiszen ez az az újság, amelyik nekünk és rólunk szól. Kitért a kistérségekre is, melyek kapcsán megjegyezte: a kistérségek megalakulása nem kedvező a magyarság számára a Felső-Tisza-vidéken, hiszen kialakításuk következtében még jelentősebben csökken a magyarok aránya az összlakosságot nézve térségenként. De mindezek ellenére segítenünk kell magyar közösségeinket, a szórványra pedig különösen figyelni kell.

Az eseményen jelen volt Jaroszlav Hajovics, a Viski kistérség polgármestere is, aki köszönetet mondott a KMKSZ-nek és a magyar kormánynak a támogatásért, a KMKSZ-képviselőknek pedig a helytállásért. Mint mondta, az elmúlt két évben jelentősen csökkent a lakosság, így nagy hiány van a munkaerőben. Tájékoztatta a megjelenteket az önkormányzat jelenlegi költségvetési kiadásairól, valamint hiányairól, illetve megemlítette az iskolák, óvodák és az infrastruktúra helyzetét. Ez utóbbira sajnos a háború miatt nincsenek költségvetési források, így az elkezdett útfelújítási munkákat egyelőre nem tudják befejezni. Az iskolákat említve kitért a Viski Kölcsey Ferenc Líceum fűtésrendszerének és nyílászárainak szükséges megújításáról, amire egyelőre még nincs elegendő forrás.

A közgyűlést követően a megjelentek a viski református temetőbe mentek, ahol Fodó Sándor születésének évfordulójára és a KMKSZ megalakulására emlékezve megkoszorúzták a KMKSZ egykori alapító elnökének sírját. A koszorúzásra Aknaszlatináról Takár Károly Katyó ultrafutó, kerépáros Fodó Sándor előtt tisztelegve ismét kerékpárral tette meg az Aknaszlatina–Visk távot. Az eseményre a KMKSZ Aknaszlatinai Alapszervezetének képviselete is ellátogatott. A megemlékezés során Sari József méltatta Fodó Sándor szellemiségét és mindazt a hatalmas munkát, melynek köszönhetően immáron harmincöt éve töretlen erővel működik a KMKSZ.

ev