Az Idegenvezetők Világnapját méltatták a Rákóczi-főiskolán

2024. február 27., 09:27 , 1199. szám

Az idegenvezetők világnapja minden évben kiemelkedő esemény a Rákóczi-főiskolán.  1990 óta az Idegenvezetők Világszövetsége által kezdeményezett ünnep alkalmából minden év február 21-én méltatják az idegenvezetőket. Ezen jeles alkalomra a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Földtudományi és Turizmus Tanszéke, valamint a „Rákóczi-tour” Turisztikai Információs Központ rendkívül gazdag programokat kínált.

Kárpátalja történelmi múltja, periférikus elhelyezkedése, nemzeti sokszínűsége, sajátos kulturális és természeti értékei kiváló alapjai az idegenforgalom fejlődésének. A turizmus fenntartható fellendüléséhez nagymértékben hozzájárul az idegenvezetés.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a „Rákóczi-tour” Turisztikai Információs Központtal közösen idén hetedik alkalommal szervezett programokat ezen jeles nap alkalmából. A főiskola Földtudományi és Turizmus Tanszékének 3. évfolyamos hallgatói különleges interaktív városnézést szerveztek a beregszászi líceumok tanulói számára.

„Azt szerettük volna, hogy az iskolás diákok megismerjék azt a közeget, ahol élnek, hiszen lehet, hogy mindennap megfordulnak, elmennek ugyanazon épületek, szobrok előtt, de nem tudnak róluk semmit” – fogalmazott Sass Enikő, a II. RF KMF Földtudományi és Turizmus Tanszékének docense.

A programra összesen 100 diák jelentkezett. Az érdeklődők Beregszász történelmével és nevezetes épületeivel ismerkedhettek meg. Két csoportban versenyezve különféle kreatív feladatokat kaptak, amelyek izgalmas kihívást jelentettek a számukra. Az egyik állomáson például két elrejtett borítékot kellett megtalálniuk, melyekben egy Petőfi Sándor- és egy Tarasz Sevcsenko-vers sorait kellett helyes sorrendbe rakniuk. Ezenfelül a beregszászi római katolikus templom körül is különleges feladat várt rájuk – a napóra keresése, amely alatt egy csoportkép készítése volt a feladat. Mindemellett az ügyes tanulók könnyen teljesítették azokat a feladatokat, ahol egy-egy szobrot vagy egy lánykérést kellett imitálni.

A verseny csúcspontja a Rákóczi-főiskola átriumában volt, ahol egy mindent eldöntő Kahoot! kvízre került sor. A diákok izgatottan mérhették össze az aznap megszerzett tudásukat.

Az esemény nem csupán egy szórakoztató és tanulságos napot jelentett a diákoknak, hanem lehetőséget adott arra is, hogy közelebbről megismerjék a városuk történelmét és kulturális örökségét. A lelkesedés és az aktív részvétel bizonyítja, hogy az idegenvezetők világnapja egy olyan alkalom, amely a fiatalok számára is élményekben gazdag napot kínál.

A szervezők a főiskola hallgatói számára is szerveztek programot, ahol dr. Tarpai József, a Földtudományi és Turizmus Tanszék docense a franciaországi Lourdes-ban, a Szűz Mária-tisztelet egyik leghíresebb zarándokhelyén tett látogatásáról tartott előadást. A jelenlévők megismerhették a Szűzanya megjelenése folytán híressé vált város, népszerű zarándokhely történetét, nevezetes épületeit.

„Azt szerettem volna, hogy a diákok ne csak a Kárpát-medencébe, hanem egy kicsit Európába és a világba is belelássanak és nagyobb léptékben gondolkozzanak […], és egy olyan helyet szerettem volna bemutatni, ahol a világon az egyik legnagyobb idegenforgalom zajlik az év minden szakában, évente közel hatmillió zarándokkal” – számolt be Tarpai József.

Az immár két éve tartó orosz agresszió jelentős hatást gyakorol a kárpátaljai turizmusra. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a turisztikai ágazat jövőbeli fenntartható fellendülésében bízva jelentős szerepet vállal a felkészült, széles látókörű idegenforgalmi szakemberek képzésében.

                TV21 Ungvár/K. K.