Megtartotta éves közgyűlését a KMKSZ Nagybégányi Alapszervezete is

2024. február 26., 14:32

Február 25-én tartotta meg soron következő közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Nagybégányi Alapszervezete.

A község római katolikus parókiáján összegyűlt alapszervezeti tagokat Szimcsera János, a KMKSZ Nagybégányi Alapszervezetének elnöke köszöntötte, aki a napirendi pontok elfogadását követően megtartotta a 2023-as évet értékelő beszédét. „Az elmúlt év a háború árnyékában tele volt kihívásokkal, ugyanakkor történt néhány számunkra emlékezetes esemény is” – kezdte elnöki beszámolóját. Az alapszervezet az elmúlt évben két rendezvényt szervezett, melyek „kulcsfontosságúak voltak a szervezet és a helyi közösség életében”: együtt méltatták június 4-én a nemzeti összetartozás napját, majd november 14-én a történelmi egyházakkal és a kistérségi tanáccsal közösen emlékeztek meg a málenkij robot áldozatairól. Emellett a tagság aktív résztvevője volt a KMKSZ számos központi rendezvényének: részt vettek a Guti Pünkösdi Napon, a szintén Guton megrendezett teremsportok téli tornáján, valamint a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban szervezett ősök napi megemlékezésen. Szimcsera János elmondta, hogy 2023-ban tíz elsősnek adtak tanszercsomagot, emellett a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány által meghirdetett szociális támogatási programokban is sikeresen pályáztak a nagybégányiak.

A taggyűlést megtisztelte jelenlétével Bacskai József ungvári magyar főkonzul, aki beszédében köszönetét fejezte ki „azoknak a nagyszerű embereknek, akik a háború kezdete óta – több mint 24 hónapja – szülőföldjükön maradtak, dolgoztak, tevékenykedtek, jövőt építettek, és megszámlálhatatlan alkalommal olyan sok magyar és ukrán embernek segítettek itt, Kárpátalján és keleten, a harcok közelében”. A főkonzul hangsúlyozta, hogy az EU- és NATO-tag Magyarország, a magyar kormány, a magyar társadalom a háború első pillanatától szolidáris a hősiesen küzdő és méltóságát megőrző Ukrajna, azon belül Kárpátalja népével, a kárpátaljai magyarokkal. „Magyarország Kormánya mélységesen elítéli az orosz agresszort, és kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett” – jelentette ki Bacskai József, hozzátéve: Magyarország segítséget nyújt a sérültek ápolásában és a háborús rokkantak ellátásában, valamint „történelme legnagyobb humanitárius segélyprogramjával támogatja a földönfutóvá és menekültté tett milliókat, tevékenyen hozzájárul Ukrajna energiaellátásának biztosításához és újjáépítéséhez. […] Mi a diplomáciai rendezés és az igazságos béke pártján állunk!” A helyiekhez szólva a diplomata kiemelte: a továbbiakban is számíthatnak a nemzeti magyar kormány, a magyar emberek, Magyarország támogatására. „Mindennapi feladataikat minél előbb békében, békességben és egyetértésben, közös munkálkodással végezzék, őrizzék és ápolják hagyományaikat, gyarapítsák közösségüket!” – zárta felszólalását a főkonzul.

Ezután Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke összegezte az ukrán–magyar viszonyt, kitért a KMKSZ tevékenységének fontosságára, valamint a kistérségi KMKSZ-frakciók tevékenységére, s kiemelte Magyarország és a magyar kormány segítségnyújtását és támogatását.

Az alapszervezet taglétszáma az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat, 2023-ban 216 főt tett ki.

A közgyűlés végén Szimcsera János reményét fejezte ki, hogy a következő évben már békében és vidáman gyűlnek össze ugyanitt.

Az esemény a Himnusz eléneklésével zárult.

lexi