MCC FIT Kurzusok a fiatalok fejlődéséért

2024. február 26., 18:26 , 1199. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) közel hét éve nyitotta meg kapuit a kárpátaljai fiatalok előtt. Az elmúlt években a kárpátaljai egység jelentős fejlődésen ment keresztül, mind a szakemberek, mind az infrastruktúra tekintetében. Tavaly vehették birtokba Beregszász ikonikus épületét, az egykori Fehér Kőt, ahol folyamatosan tartanak képzéseket, MCC-esteket és olyan programokat, tanfolyamokat, melyek által a fiatalok még inkább megismerhetik és fejleszthetik saját képességeiket.

A legutóbbi alkalom keretében a Fiatal Tehetség Programban (FIT) részt vevő diákok betekintést nyerhettek a vitázás és a színjátszás világába. A Dobsa Németh Beáta, a Kárpátaljai MCC vezetője által megtartott interaktív foglalkozáson a fiatalok is vitába szállhattak egymással vagy akár az intézményvezetővel is.

Hétvégente az MCC Beregszászi Képzési Központja megtelik gyerekzsivajjal, és érkeznek a gyerekek mind a Fiatal Tehetség Program, mind a Középiskolás Program foglalkozásaira.

„Fontos, hogy a kurzusaink által a fiataljaink mindinkább feszegetni tudják a határaikat, hiszen ez is az alapja annak, hogy fejlődni tudjanak, ezért a reál tudományok mellett nagy hangsúlyt fektetünk az emberközpontú ágazatokra, így a színjátszásra is” – emelte ki Dobsa-Németh Beáta.

„Az MCC berkein belül a vitaakadémia segítségével már kineveltünk egy olyan generációt, amely a vitavezetés és a vitakultúra elsajátítását megpróbálja egy kicsit ide, Kárpátaljára is elhozni és itt meghonosítani, hiszen egy racionális vita keretében, észérvek mentén jobban megismerhetjük egymást és elfogadtathatjuk álláspontjainkat másokkal” – tette hozzá.

Az MCC-s fiatalokkal ezúttal is Gál Natália, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színésznője foglalkozott. „Igyekszünk megmutatni a fiataloknak, hogy a színpad egy csodálatos, varázslatos élmény, így a gyerekek nagyon könnyen ki tudják fejezni önmagukat, gondolataikat, érzéseiket, és csapatban kezdenek majd el dolgozni” – fogalmazott Gál Natália.

Elsősorban készségfejlesztő gyakorlatokkal várta a színésznő a fiatalokat, amelyek során fejlődhetett a gyerekek általános figyelme, és ezáltal jobban egymásra tudtak koncentrálni. Ezt követően áttértek a színjátszás valódi csínjára-bínjára, különböző helyzetgyakorlatokkal mutatták be és próbálták meg átadni a gyerekeknek, hogy a színpadon lenni jó dolog.

Az MCC-ben odafigyelnek arra, hogy a fiatalok egyénileg válasszák ki a nekik tetsző foglalkozásokat, ezért sokuknak már nem volt újdonság a színjátszás világa.

„Minden gyerek nyitott arra, hogy ilyen dolgokkal foglalkozzon, éppen ezért ezek a lehetőségek abban segítenek, hogy a gyerekek le tudják küzdeni a saját félelmeiket, bátrabbá váljanak és fejlesszék a különböző képességeiket” – vélik a szervezők.

Az MCC-nél a tavasz a toborzókampányok és a beiratkozások időszaka. A fiatalok számára tartott képzések rendszeresek és változatosak, és a felnőtt korosztálynak sem lehet panasza, ha az MCC-estekre gondolunk. Az elmúlt időszakban számos alkalommal hívtak neves és közismert előadókat vidékünkre, akik változatos témákban tartottak előadásokat. A soron következő, március 8-ai alkalommal dr. Koncz Zsófia parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, valamint dr. Illés Boglárka országgyűlési képviselő, a Fidelitas volt elnöke tart majd előadást arról, hogyan lehet egyensúlyozni nőként a sikeres karrier és a boldog családi élet között.

TV21 Ungvár/K. K.