Az igazságügyi miniszter a frontra küldené a büntetett előéletűeket

2024. február 22., 09:27 , 1198. szám

Több ezer büntetett elő­életű ukrán állampolgár kész beállni az Ukrán Fegyveres Erők soraiba, köztük olyanok is, akik életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik – jelentette ki Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter a Szabadság Rádió (Свобода.Ранок projekt) műsorában.

Emellett, elmondása szerint, jelenleg legalább 50 000 ember nincs nyilvántartva a területi toborzó és szociális támogatási központokban (TTSZTK) a büntetett előélete miatt.

„Az ilyen polgárok – bármilyen meglepő is – valamiért nem esnek katonai nyilvántartás alá. És több tízezer, legalább 50 ezer állampolgárról beszélünk, akik valahogy elkerülik a mozgósítást, elkerülik a TTSZTK radarját, mert egyszer bűncselekményt követtek el. A háború kezdeti szakaszában több mint 300, a fegyveres erőkhöz csatlakozott elítélt kapott kegyelmet, eltérő eredménnyel” – mondta a miniszter.

A tisztviselő állítása szerint előre láthatók azok a kockázatok, amelyeket az elítéltek jelenthetnek mozgósításuk esetén. Ezért az Igazságügyi Minisztérium kész elemzést készíteni róluk és annak eredményeit megosztani a TTSZTK-val és a bírósággal. Azonban a büntetett előéletűek és a még büntetésüket töltő személyek mozgósításához jogszabályi változtatásokra van szükség.

A miniszter biztos abban, hogy a büntetett előéletűek nemcsak a hadműveletekbe, hanem az Ukrán Fegyveres Erőknél felmerülő egyéb munkák végzésébe is bevonhatók. Denisz Maljuszka szerint ez attól függ, hogy melyik cikkely alapján ítélték el őket.

„Mindenesetre katonáink nemcsak géppuskából vagy golyószóróból lőnek, hanem ásnak is. Nem akartok géppuskát vagy golyószórót adni nekik, adjatok lapátot a kezükbe, hogy ássanak. Röviden, számtalan kategóriába sorolhatók azok, akik büntetés-végrehajtási intézményben tartózkodnak, s nemcsak azért, mert esetleg megölhetnek vagy megsebesíthetnek valakit, hanem egyéb megfontolásokból. Vegyük például azokat, akik megszegték a közlekedési szabályokat, ami súlyos következményekkel járt. Miért nem lehet egy ilyen ember az Ukrán Fegyveres Erők soraiban?” – tette fel a kérdést a miniszter.

Maljuszka nemrég az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában azt mondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium nem önkéntes alapon javasolja a büntetett előéletűek mozgósítását, mert „az ország védelme mindenkinek kötelessége”.

(szcs/radiosvoboda.org)