A tiszakeresztúri gyermekotthon áttelepültjeit támogatta a Magyar Baptista Szeretetszolgálat

2024. február 21., 16:54 , 1198. szám

Több mint 3 millió forint értékű segélyszállítmánnyal érkezett a Baptista Szeretetszolgálat Kárpátaljára.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat a háború kitörésekor azonnal reagált, és több programot is megvalósítottak az elmúlt időszakban a helyi partnerszervezetekkel együttműködve.

A Tiszakeresztúri Speciális Bentlakásos Általános Iskola 2022 márciusa óta szállásol el belföldi menekülteket, jelenleg is több mint 80 főt látnak el azokból a támogatásokból, amelyeket partnereiktől kapnak. Állami támogatás hiányában az elmúlt héten ideiglenesen fel kellett függeszteniük a konyha üzemeltetését. Erre reagált a segélyszervezet, és hét raklapnyi tartós és alapvető élelmiszert hoztak, hogy az ott lakó menekültek meleg ételhez juthassanak.

„Amikor meghallottuk a hírt, hogy Ukrajnát támadás érte, már aznap délután több teherautónyi segélyszállítmányt indítottunk útnak Kárpátaljára, hiszen vártuk, hogy meginduljanak a menekültek keletről. Már akkor is, és azóta is fontosnak tartjuk, hogy azok az emberek, akik egyébként is nehéz körülmények között élnek és több száz, esetenként több ezer menekültet fogadnak be, ők maguk is, illetve a menekültek is segítséghez jussanak” – hangsúlyozta dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke.

A Baptista Szeretetszolgálatnak kiterjedt kapcsolati hálózata van. A mostani szállítmányt az Egyesült Államokban működő Baptista Egyház International Ministries nemzetközi baptista keresztény misszió támogatta, amelynek tagjai személyesen is ellátogattak Tiszakeresztúrra, hogy megismerkedhessenek a menekültek helyzetével.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az embereknek alapvető szükségleteik vannak, ilyen az étel-ital, és hogy tető legyen a fejük fölött. Ezek elvesztésekor van a leginkább szükség a jó emberek támogatására. Fontosnak tartottuk, hogy eljöjjünk és személyesen találkozzunk azokkal, akiket támogatunk, s tudassuk velük, hogy az Egyesült Államokban is vannak olyan emberek, akiknek tényleg fontos az ő sorsuk” – számolt be dr. Sharon T. Koh, az Amerikai Baptista Egyház International Mistries igazgatója.

A tiszakeresztúri intézmény munkáját a Kárpátaljai Baptista Jótékonysági Alapítvány közel két éve támogatja, ezenkívül pedig több olyan programot is gondoznak, amelyek által más területeken is tudnak segíteni. Amerikai partnereikkel közösen több egészségügyi szűrőnapot is tartottak már vidékünkön.

„Az a tervünk a jövőre nézve, hogy szoros kapcsolatban maradunk a kárpátaljai és magyarországi baptista szervezetekkel, hiszen ők közvetlenül látják el az igényeket. Mi pedig azon dolgozunk a továbbiakban is, hogy ez a partnerség élő legyen, és minél több dologban tudjunk segíteni” – fogalmaztak az Egyesült Államokban működő Baptista Egyház munkatársai.

Az keresztúri intézménybe a legjobbkor érkezett meg a támogatás. „Jelenleg intézményünkben 85 ideiglenesen áttelepült személyt látunk el, köztük 33 gyermek a családjával együtt, vannak rokkantak és vannak más fogyatékkal élők is. Jelenleg kritikus a helyzet, hiszen teljesen kifogytunk az élelmiszerből, ezért is vagyunk nagyon hálásak a támogatásért, hiszen most már csak a támogatóinkra számíthatunk” – tudatta Holinko Mihajlo, a Tiszakeresztúri Speciális Bentlakásos Általános Iskola vezetője.

A kezdeti időszaktól eltérően a menekültek ellátását az állam már nem tudja támogatni, így a tiszakeresztúrihoz hasonló központok csakis a támogatásoknak köszönhetően látják el az áttelepülteket. Ezért rendkívül fontosak és időszerűek azok a támogatások, amelyeket a Baptista szeretetszolgálat munkatársai adtak át.

TV21 Ungvár/K. K.