Hat ukrán hadifogoly valószínűsített kivégzésének ügyében nyomoznak

2024. február 21., 18:42 , 1198. szám

Ukrajna vizsgálja fegyvertelen ukrán hadifoglyok valószínűsített kivégzését a Donyeck megyei Avgyijivkában és Veszelében. Amint arról a Donyeck Megyei Ügyészség sajtószolgálata február 18-án, vasárnap beszámolt, a háborús törvények és szokások megsértésének szándékos ember­öléssel összefüggő esete miatt indult büntetőeljárás – közölte a DW.

A bírósági szakasz előtti vizsgálatot az Ukrán Biztonsági Szolgálat Donyeck és Luhanszk megyei nyomozati osztályai folytatják le. A nyomozás megindításának alapja az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erői által nyilvánosságra hozott videó egy részlete volt „két katona meggyilkolásáról a bahmuti járási Veszele falu közelében”.

„A drónkamerával készült felvételen látszik, amint ma, az állásaink ostroma során az Oroszországi Fegyveres Erők egyik képviselője közelről rálő előbb az Ukrán Fegyveres Erők egyik elfogott katonájára, majd a másikra. Nem akarván életben hagyni a foglyokat, a megszálló szándékosan végez velük automata fegyverével” – áll a közleményben.

Az ügyészek egy másik gyilkosság ügyében is nyomoznak, amelyet valószínűsíthetően szintén ukrán hadifoglyok ellen követtek el. Ezek szerint 2024. február 18-án „üzenetet tettek közzé az egyik Telegram-csatornán az Ukrán Fegyveres Erők hat fogságba esett katonájának kivégzéséről az egyik avgyijivkai állásban”.

„A védők súlyosan megsebesültek és az evakuálásra vártak” – hangsúlyozza az ügyészség.

Amint azt a Horticja műveleti-stratégiai haderőcsoport sajtószolgálata a Szuszpilnének megerősítette, jelenleg folyamatban van az ukrán hadifoglyok valószínűsített avgyijivkai kivégzésével kapcsolatos információk ellenőrzése.

„Nincs cáfolat vagy megerősítés. A vizsgálat folyamatban van, és még nincs lehetőség sem megerősíteni, sem cáfolni ezt azonkívül, hogy az oroszok nem először követnek el háborús bűnöket. Felelni fognak ezért” – közölte Dmitro Lihovij, a Tavrija műveleti-stratégiai haderőcsoport szóvivője.

(hk/dw.com/suspilne.media)