„Banderistázott” a szejm alelnöke

2024. február 21., 13:37 , 1198. szám

A lengyel parlament alsóháza, a Szejm alelnöke kijelentette, hogy a lembergi polgármester, aki reagált az Ukrajnából érkező gabona szétszórására a határon tiltakozó lengyel gazdák által, „banderista nyelven beszél”.

A Jevropejszka Pravda (JP) szerint Piotr Zgozhelskyt, a Szejm alelnökét, a Lengyel Parasztpárt képviselőjét a PolsatNews műsorában kérdezték arról, hogy a lengyel–ukrán határátkelőhelyeket blokád alatt tartó lengyel gazdák három ukrán teherautóból, amelyek átlépték a határt, a búza egy részét az útra szórták.

A JP emlékeztet, Andrij Szadovij lembergi polgármester feltételezte, hogy az incidenst orosz provokátorok szervezték, alantasnak és szégyenteljesnek nevezte az ilyen akciókat egy olyan helyzetben, amikor az ukránok „szó szerint vérrel öntözik a szántóföldeket, amelyek ezt a gabonát termik”.

„Azt tanácsolom Szadovij lembergi polgármesternek, hogy igyon egy pohár vizet, mielőtt bármit is mondana, mert gyakran úgy tűnik, hogy a polgármester banderista nyelven beszél... Nem titok, hogy a nemzettudatnak ez a mítosza még mindig sok ukránban él” – mondta Zgozhelsky anélkül, hogy részletezte volna, mit ért „banderista nyelven”.

Az alelnök kijelentette, hogy megérti a gazdákat, akik ezt cselekedték az ukrán gabonával, mert „kétségbeesésükben” tették.

„Minden tisztességes lengyelnek támogatnia kell gazdáinkat, családfenntartóinkat, akik jelenleg két irányban cselekedve tiltakoznak. Először is, az Ukrajnából érkező élelmiszertermékek ellenőrizetlen áramlása ellen. Botrány, hogy ezt megengedték, hogy a termékek versenyképes áron és ismeretlen vegyi összetétellel Lengyelországba kerülhettek” – mondta Piotr Zgozhelsky, s vádakkal illette az előző kormánypárt, a „PiS” korábbi miniszterét, Henryk Kowalczykot és a lengyel uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztost, Janusz Wojciechowskit.

Korábban Czesław Siekierski lengyel mezőgazdasági miniszter bocsánatot kért Ukrajnától a kiszórt gabonával kapcsolatos február 11-i incidensért.

(zzz/eurointegration.com.ua)