Podoljak a katonák „auditálását” sürgette

2024. február 15., 09:27 , 1197. szám

Mihajlo Podoljak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója szerint a kormányzat a katonák „auditálását” várja az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) újonnan kinevezett főparancsnokától, Olekszandr Szirszkijtől, mert a közel egymillió mozgósítottból legfeljebb 300 ezren vettek részt tényleges harci cselekményekben – írta az Ukrajinszka Pravda (UP) az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyama nyomán.

Podoljak a tévéműsorban Volodimir Zelenszkij elnök február 8-i szavait idézte.

„Az elnök […] a ZSZU vezetésének megújításáról szólva kijelentette: »Majdnem egymillió mozgósított emberünk van«. A frontvonalon pedig azok (száma), akik közvetlenül részt vettek a háborúban 200–300 ezer.

Mások nagyon messze voltak a háborútól, de ott vannak (rendelkezésre állnak a hadsereg soraiban – a szerk.). Ezért számomra úgy tűnik, hogy Szirszkij egyik kulcsfontosságú feladata, elvégezni az auditálást: hol, hogyan és ki van. És ezek után mondja meg, hogy mennyi a pluszmennyiség (amelyet még mozgósítani szükséges – a szerk.).

A mozgósításnak állandónak kell lennie, de nem azonnalinak. Szirszkij úrnak el kell mondania, hol és hogyan használták fel vagy fogják használni ezeket az embereket, akiket már mozgósítottak” – jelezte Podoljak.

A tanácsadó szerint azt is tisztázni kell, hogy ki és hogyan fogja végrehajtani a csaknem 24 hónapja a frontvonalon tartózkodó katonák felváltását (rotációját). Ezzel összefüggésben jelezte, hogy minden a ZSZU feltöltésére, a kiképzésre, a vezetői döntéshozatalra (a mozgósítás, rotáció, leszerelés tekintetében) vonatkozó kérdés a főparancsnokhoz kapcsolódik a jövőben. Mint fogalmazott, a hadseregnek kell egyértelműen közölnie, hogyan működjék a mozgósítás, a hadsereg mely igényeit és miként szükséges kielégíteni, hogyan biztosítható a rotáció.

 (zzz/pravda.com.ua)