A parlament menesztette a CVK Floridában élő tagját

2024. február 14., 19:27 , 1197. szám

A Legfelső Tanács február 7-én felmentette tisztségéből Jurij Buhlakot, a Központi Választási Bizottság (CVK) tagját, aki Oroszország Ukrajna elleni teljes körű háborújának kezdete óta külföldön él – jelentette a DW.

„Ugyanarról a személyről van szó, akiről az újságírói oknyomozás szólt. A teljes körű invázió előtt utazott ki, azóta nem tért vissza, és mostanáig hivatalban volt” – írta Olekszij Honcsarenko, az ellenzéki Európai Szolidaritás (JSZ) frakció képviselője a Telegramban.

Kollégája a Holosz frakcióból, Jaroszlav Zseleznyak képviselő megjegyezte, hogy a parlament hét hónappal a Sémák (Схеми) tényfeltáró műsora után hagyta jóvá a tisztviselő menesztését. A határozatot 300 képviselő szavazta meg a törvényhozásban.

Tavaly augusztusban az ukrán sajtó a Sémák oknyomozó riportjára hivatkozva számolt be róla, hogy Buhlak menesztését a JSZ parlamenti frakciója kezdeményezte, tehát ugyanazé a párté, amelynek előterjesztése nyomán 2019-ben kinevezték a CVK tagjává. A JSZ indítványának előzménye, hogy Jurij Buhlak 12 nappal a teljes körű invázió megindulása előtt elhagyta Ukrajnát, s Floridában, az Atlanti-óceán partján, egy Miamihoz közeli kisvárosban telepedett le. Azóta nem tért vissza, de megtartotta tisztségét – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

A portál szerint Buhlak egész évben kapta a fizetését és az egyéb járandóságokat, összesen másfél millió hrivnyát számoltak fel neki az állami költségvetésből. Ezután a CVK tagja 2023 tavaszán tisztségét megtartva szülési szabadságot vett ki.

Buhlak újságíróknak azt mondta, hogy „személyes körülmények” motiválták. Szerinte ő nem sértette meg Ukrajna törvényeit, hiszen még a háború előtt távozott az országból, s a háború kitörése után a CVK távmunkára tért át.

Oleh Didenko, a CVK elnöke is azt mondta akkoriban az újságíróknak, hogy jogi szempontból nincs alapja Buhlak felmentésének, bár „erkölcsi oldalról számos kérdés merülhet fel”.

(pszv/dw.com/pravda.com.ua)