A kormány pontosította a kisebbségi nyelvek használatának körét

2024. február 14., 18:00 , 1197. szám

Ukrajna kormánya február 9-i ülésén elfogadta a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatának módszertanát az Európai Bizottság által az EU-tagságról szóló tárgyalások megkezdéséhez vezető úton megfogalmazott ajánlások keretében – közölte a Jevropejszka Pravda (JP) az európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes hivatalának tájékoztatása alapján.

A módszertan – derül ki a tájékoztatásból – egységes feltételeket és eljárásokat állapít meg a nemzeti kisebbségek nyelveinek használatára azokon a településeken, ahol hagyományosan élnek, vagy ahol a nemzeti kisebbségek a lakosság több mint 15%-át teszik ki.

A dokumentum szabályozza, hogy a társadalmi élet mely területein használhatók az államnyelv mellett a nemzeti kisebbségek nyelvei:

– kommunikáció a hatóságokkal és közszolgáltatások nyújtása;

– egészségügyi segítségnyújtás;

– topográfiai információk biztosítása;

– általános közérdekű információk terjesztése;

– hivatalos feliratok a helyi önkormányzatok és kommunális vállalatok épületein;

– szociális szolgáltatások nyújtása idősek és fogyatékossággal élők számára stb.

„A nemzeti kisebbség (közösség) nyelvének használatát az illetékes községi, nagyközségi vagy városi képviselő-testület döntésével engedélyezik” – tette hozzá a kormányfőhelyettes hivatala.

A JP emlékeztet, hogy a Legfelső Tanács december 8-án fogadta el a nemzeti kisebbségek jogait érintő törvények bizonyos módosításait tartalmazó 10 288-1-es törvényjavaslatot, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök még aznap aláírt.

Mint beszámoltunk róla, január 29-én ukrán–magyar külügyminiszteri találkozóra került sor Ungváron, amelyen Dmitro Kuleba ukrán és Szijjártó Péter magyar külügyminiszterek mellett Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője is részt vett. A felek megállapodtak, hogy külön bizottságot hoznak létre, amelynek tíz napon belül a két ország kormánya elé kell terjesztenie a javaslatait arról, hogy a magyar fél által a kárpátaljai magyarság jogainak védelmével kapcsolatban megfogalmazott felvetéseket miként lehetne orvosolni. A bizottság munkájának eredményeiről egyelőre nem tájékoztatták a közvéleményt.

(hk/eurointegration.com.ua)