A Fehér Ház reagált Zaluzsnij felmentésére

2024. február 9., 08:44

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora kommentálta Volodimir Zelenszkij elnök azon döntését, hogy felmenti az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát – írja az amerikai tisztviselő sajtótájékoztatójáról beszámoló Jevropejszka Pravda.

A Fehér Ház képviselője hangsúlyozta, hogy Zelenszkij fegyveres erőinek főparancsnoka, és „ő döntheti el, ki alkossa a katonai vezetést”.

„Erről szól a polgári felügyelet. Tudunk róla. És együtt fogunk működni bárkivel, aki az ukrán hadsereget vezeti. Továbbra is együttműködünk ukrán kollégáinkkal” – tette hozzá Kirby.

Egyben visszautasította azt az állítást, amely szerint a fegyveres erők főparancsnokának leváltása az ukrajnai helyzet „instabilitásáról” tanúskodik, de nem tudta megerősíteni, hogy erről a személyi kérdésről korábban Kijev és Washington „magas szinten” tárgyalt volna.

Korábban a The Washington Post című amerikai kiadvány forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Ukrajna kormánya tájékoztatta a Fehér Házat Volodimir Zelenszkijnek Valerij Zaluzsnij tábornok felmentésére vonatkozó döntéséről.

Ukrajnában hetek óta híresztelték, hogy az elnök meneszteni szándékozik az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát, Valerij Zaluzsnij tábornokot.

Végül február 8-án Zelenszkij és Zaluzsnij egyszerre tájékoztattak találkozójukról és a változásokról a fegyveres erők vezetésében. Később Zelenszkij Olekszandr Szirszkij vezérezredest nevezte ki az Ukrán Fegyveres Erők új főparancsnokává.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)