A parlamentben kiszámították, hogy mennyibe kerülne félmillió ember mozgósítása

2024. február 7., 19:26 , 1196. szám

Újabb 400‒500 ezer ember mozgósítása további 720 milliárd hrivnyába kerülne – jelentette ki Rokszolana Pidlasza, a Legfelső Tanács Költségvetési Bizottságának elnöke a Gazdaságstratégiai Központ podcastjában, amelyet a podrobnosti.ua idéz.

„Évente 720 milliárd hrivnya többletszükséglet kolosszális összeg. Ez az összes kiadásunk 22,5%-a 2024-ben, és a védelmi kiadásaink több mint 40%-a. A nemzetközi partnerektől származó pénzeszközöket nem lehet a hadsereg szükségleteire fordítani. Tehát csak a belső erőforrásokról lehet szó. Ezeket néhány hónap alatt 40%-kal növelni csöppet sem triviális feladat” – jelezte a képviselő.

Pidlasza szerint csak a mozgósítottak kiképzésére, kifizetéseire és ruházatára 322 milliárd hr-t kellene fordítani, további 400 milliárd hrivnyát pedig haditechnika vásárlására és korszerűsítésére.

Íme, néhány példa arra, honnan lehet előteremteni a szükséges forrásokat: az állami költségvetés adókból és vámokból származó bevételei; az állami társaságok osztaléka; az NBU forrásai (a nettó nyereség egy része); belföldi államkötvények; helyi adók és illetékek; hrivnya kibocsátása; privatizáció; az orosz vagyon elkobzásából és értékesítéséből származó bevétel; állami és kommunális vagyon bérbeadásából származó bevétel.

A felsorolt bevételi források esetleges átcsoportosításáról még nem született döntés. Amint nincs döntés a 2024-ben mozgósítani javasoltak teljes számáról sem – jelezte a podrobnosti.ua.

(szcs/podrobnosti.ua)