Mozgósítási törvényjavaslat – másodszor

2024. február 7., 09:55 , 1196. szám

A napokban tárgyal a Legfelső Tanács a miniszteri kabinet mozgósítási törvényjavaslatának múlt héten jóváhagyott és a parlament elé terjesztett új változatáról.

A DW beszámolója szerint a törvényjavaslat egyebek mellett előírná a hadkötelezettség alsó korhatárának 27 évről 25 évre történő leszállítását, és megállapítaná, hogy a katonai szolgálatból való elbocsátás a hadiállapot alatti 36 hónapnyi folyamatos szolgálat után lehetséges.

A törvényjavaslat – amint az a Védelmi Minisztérium Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésből kitűnik – mentesítené a katonai szolgálat alól a rokkantak valamennyi kategóriáját; két hónap haladékot biztosítana az önkénteseknek, hogy felkészüljenek a bevonulásra és rendezzék ügyeiket. A katonák rendes éves szabadsága hadiállapot idején legalább 15 napos részletekben lenne megadható, a fogságból szabadult katonáknak pedig 90 nap pótszabadságot biztosítana a pénzbeli ellátmány megtartásával, ha a szolgálat folytatása mellett döntenek.

A jövőben a hadköteleseknek nem lenne kötelező felkeresni a területi toborzó és szociális támogatási központokat (TTSZTK) adataik frissítése céljából, megtehetnék ezt online a személyes fiókjukon keresztül vagy az adminisztratív szolgáltató központokban (ЦНАП).

Ezen túlmenően, a törvénytervezet megszüntetné a köztisztviselők mentességét a mozgósítás alól. Az általános szabály szerint esetükben is csak a hadkötelesek 50 százalékának lefoglalására lenne lehetőség egy adott testületen belül.

A törvénytervezet a sorkötelesség eltörlését javasolja, helyette bevezetnék a katonai alapkiképzést. Mindenki önállóan dönthetné el 18 és 24 éves kora között, hogy mikor vesz részt a katonai kiképzésen, amely legfeljebb 5 hónapig tarthatna, a munkahely megőrzése mellett.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint a törvényjavaslat kimondaná, hogy a mozgósítási időszak alatt minden nyilvántartásba vett (vagy onnan törölt) 18 és 60 év közötti állampolgárnak magánál kellene hordania katonai regisztrációs okmányát, és azt köteles lenne bemutatni a TTSZTK, a rendőrség vagy az Állami Határőrszolgálat képviselőjének felszólítására.

Ha a polgár az idézés kézbesítésétől számított 10 naptári napon belül önként nem jelenik meg a TTSZTK-ban, az kezdeményezheti a bíróságon az ország elhagyásához, jármű irányításához való jogának korlátozását, pénzeszközei és egyéb értékei zárolását a bankokban és más letéti intézményekben.

(hk/dw.com/pravda.com.ua)