Klicsko ellenzi a választásokat hadiállapot idején

2024. február 7., 18:52 , 1196. szám

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere ismét kijelentette, hogy a tendencia az államhatalom központosítására veszélyezteti a demokráciát Ukrajnában. Ezúttal az ARD-nek, a németországi regionális közszolgálati műsorszórók szövetségének adott interjút az ukrán főváros vezetője, amely január 31-én jelent meg, s amelyet a DW ismertet.

Klicsko szerint Ukrajnában egyre jobban érzékelhető a hatalom nyomása a médiára és az üzleti életre, a civil szervezetek és az ellenzék pedig úgy érzik, marginalizálódottak.

„A centralizációra, a tömegtájékoztatási eszközök központosítására irányuló tendenciát látunk. Centralizációt látunk abban, ami a döntéshozatalt érinti. Ez pedig veszélyes tendencia, és ezért nem beszélni róla annyit jelent, mint egyetérteni” – mondta Klicsko.

Hangsúlyozta: „Demokratikusaknak kell maradnunk, mert – ezt az Ukrajnai Városok Szövetségének elnökeként mondom – fennáll a veszélye, hogy elveszítjük az elmúlt években elért demokratikus eredményeinket. A demokráciának, a demokratikus elveknek még a háború alatt is meg kell maradniuk, különben nem lesz akkora a különbség köztünk és keleti szomszédunk között.”

Ezzel összefüggésben Klicsko rámutatott a demokratikusan megválasztott önkormányzatokat fenyegető veszélyre, amelyek időnként a katonai közigazgatás „mindenhatósága” miatt jogfosztottaknak bizonyulnak, még akkor is, ha a frontvonaltól távol eső régiókról és városokról van szó. A polgármester mindazonáltal elismerte, hogy a katonai közigazgatás jelenléte azokban a régiókban, ahol ellenségeskedés zajlik, elengedhetetlen.

A fenyegetések ellenére, amelyek Klicsko szerint a demokráciára leselkednek, a politikus ellenzi, hogy Ukrajnában választásokat – többek között parlamenti és elnökválasztást – rendezzenek.

„Sokan tárgyalnak erről nyugati partnereinkkel, mert lejárt a parlamentünk mandátuma, lejáróban van az elnök, Volodimir Zelenszkij úr ideje. Véleményem szerint ez egy különleges helyzet. A választások pedig verseny, vetélkedés, konkurencia. És mindez egy olyan országban történik, ahol nagyon nagy kihívás elé állít bennünket Oroszország, amely belülről rombolhatja le az országot” – mondta Klicsko.

„Ukránok milliói tartózkodnak külföldön. Lakosságunk jelentős része jelenleg a fronton harcol katonaként. A választások mostani megszervezéséhez ráadásul hatalmas anyagi forrásokra van szükség. Nagy hiba lenne választásokat tartani” – vélekedett az ukrán főváros polgármestere.

(zzz/dw.com)