Az ombudsman a mozgósításról szóló törvényjavaslat elfogadását szorgalmazta első olvasatban, bár ellentmondásos normákat talált abban

2024. február 7., 11:47

Dmitro Lubinec, a Legfelső Tanács emberi jogi biztosa az ellentmondásos normákra vonatkozó megállapítások ellenére a mozgósításról szóló törvényjavaslat első olvasatban történő elfogadására szólított fel – jelentette az Ukrajinszka Pravda kedden este Lubinec Telegram-csatornájára hivatkozva.

„Ma este sürgős megbeszélésre került sor Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszterrel, amelyen megvitattuk az Ukrajna számára fontos mozgósítási törvényjavaslatot.

A tanácskozás eredményeként arra a következtetésre jutottam, hogy az említett törvényjavaslatot el kell fogadnia a Parlamentnek első olvasatban. Ezzel (a kéréssel – a szerk.) fordulok a népképviselőkhöz. A második olvasat előtt az Ombudsmani Hivatal észrevételei rendezhetők. Ismételten kiemelem Ukrajna védelmi miniszterének gyors pozitív reagálását!” – írta az ombudsman.

Korábban február 6-án Lubinec kijelentette, hogy a mozgósítási törvényjavaslat új változata számos ellentmondásos normát tartalmaz. Ezek némelyike szerinte ellentmond az Alkotmánynak.

„A mozgósításról szóló új törvényjavaslattal kapcsolatos észrevételek összesen 9 oldalt tettek ki” – írta az ombudsmani hivatalnak a Legfelső Tanács Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottságának címzett leveléről a Telegramon.

„A törvényjavaslatban szó van arról is, hogy a katonai parancsnokság ideiglenes korlátozást állapíthat meg Ukrajna állampolgárának az ország elhagyásához való jogában. Ukrajna Alkotmánya 17. cikkelyének követelményei szerint azonban az Ukrán Fegyveres Erők és más katonai alakulatok senki által nem használhatók fel az állampolgárok jogainak és szabadságainak korlátozására. Tehát ezek a javasolt módosítások ellentmondanak Ukrajna Alkotmányának” – mutatott rá egyebek mellet Dmitro Lubinec.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)