Borrell az ukrajnai háborúról: „Nem látjuk a fényt az alagút végén”

2024. január 29., 19:25

Az Európai Unió jelentős szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, ami számottevően meggyengítette hadigépezetét. Az Ukrajna elleni háború azonban folytatódik, az ellenségeskedés intenzitása fokozódik, és „nem látjuk a fényt az alagút végén”. Ezt Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelentette ki az EU–Közép-Ázsia közlekedési beruházási fórumon tartott beszédében, amelyet a TSZN ismertet az Európai Külügyi Szolgálat weboldala nyomán.

Borrell szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja ragyogó emlékeztető, hogy mennyire fontos az ENSZ alapelveinek közös védelme. Ez a legjobb módja annak, hogy biztosítsuk a békét és a biztonságot a világon.

„Bármely ország szuverenitásának és függetlenségének, területi integritásának vitathatatlannak kell lennie. És el kell kerülnünk, hogy visszatérjünk abba a világba, ahol »az erőé a jog«, és ahol a hatalmas országok egyoldalúan megváltoztathatják a határokat” – fogalmazott az európai diplomácia vezetője.

Közölte: ezen elvek védelme érdekében az EU jelentős szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, ami számottevően meggyengítette hadigépezetét.

„De mégis ott vannak, és a háború folytatódik. És, hogy úgy mondjam, a harcok intenzitása növekszik, s nem látjuk a fényt az alagút végén” – jelezte Borrell.

Majd így folytatta: ahhoz, hogy az oroszellenes szankciók hatékonyak legyenek, a partnerek teljes együttműködésére van szükség.

„Szorosan figyelemmel kísérjük a kereskedelmet köztünk és a közép-ázsiai országok között, köztük és Oroszország között. Megpróbáljuk elemezni, hogy mely mechanizmusok teszik lehetővé a szankciók kijátszását. Erősítenünk kell az együttműködésünket ebben a tekintetben” – hangsúlyozta Borrell.

(tsn.ua/Kárpátalja)