Újabb zűrök a hadsereg beszállítói körül

2024. január 25., 13:18 , 1194. szám

A Védelmi Minisztérium képviselői váratlan szemlét tartottak a fegyveres erők élelmiszerraktáraiban – jelentette az RBK–Ukrajina a védelmi tárcára hivatkozva.

„Vitalij Polovenko védelmi miniszterhelyettes Hennagyij Krivosejevvel, a Korrupcióellenes Tanács tagjával nem tervezett ellenőrzést tartott néhány katonai egység raktáraiban az ország keleti részén” – áll a közleményben.

Az intézkedés alapjául a katonáknak az élelmiszerek minőségével kapcsolatos panaszai szolgáltak. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a termékeket késve szállították ki, minőségük nem felelt meg az előírásoknak.

„Kiderült, hogy a (pályázaton) nyertes cég által késve leszállított élelmiszerek miatt bizonyos megyékben nem elégségesek az élelmiszerkészletek” – közölte Polovenko.

Jelenleg a Védelmi Minisztériumban munkacsoportok dolgoznak a termékek minőségének és időben történő szállításának ellenőrzésén. Ismeretes, hogy a szállító cég 10 élelmezési tételben lett nyertes, és most problémásnak bizonyult valamennyiben biztosítani a termékekkel való ellátást – írja az RBK–Ukrajina.

Korábban jelentették, hogy a Kijevi Pecserszki Kerületi Bíróság megelőző intézkedésként előzetes letartóztatásba helyezett három személyt a Hrinkevics-ügyben, akiket azzal gyanúsítanak, hogy rossz minőségű ruházatot szállítottak a fegyveres erők számára közel egymilliárd hrivnya értékben, illetve nem, vagy csak részben, esetleg késve teljesítették a Védelmi Minisztériummal kötött szerződéseiket. A DW tudósítása szerint az érintettek március közepéig maradnak rács mögött, a bíróság egyenként több mint 500 millió hrivnya összegű óvadékot állapított meg számukra. Az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő Roman Hrinkevicset, Ihor Hrinkevics üzletember fiát hétfőn reggel vették őrizetbe Odesszában, amikor megpróbálta elhagyni az országot.

Mint ismeretes, a DBR munkatársai még december végén őrizetbe vették Ihor Hrinkevics lembergi üzletembert, a Védelmi Minisztérium egyik legnagyobb beszállítóját, mert megpróbált félmillió dollár kenőpénzt fizetni a DBR nyomozati főosztálya egyik vezetőjének, hogy segítsen visszaszolgáltatni a társaságaitól az ellenük indult büntető­eljárás során lefoglalt vagyont.

(pszv/rbc.ua/dw.com)