Az igazságügyi tárca engedélyezné az elítéltek mozgósítását

2024. január 24., 18:51 , 1194. szám

Ukrajna jogszabályai megtiltják a volt és jelenlegi elítélteknek, hogy jelentkezzenek a fegyveres erőkbe, és részt vegyenek az állam védelmében. Az Igazságügyi Minisztérium benyújtotta javaslatait a Legfelső Tanácsnak e tilalom feloldására vonatkozóan – közölte az Ukrajinszke Radio adásában Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes, akit az UNIAN hírügynökség idéz. Elmondása szerint Ukrajnában sok az olyan polgár a jelzett kategóriában, aki szívesen csatlakozna az országot védőkhöz.

„A teljes körű invázió megindulásával több ezer megkeresés érkezett hozzánk elítéltektől, hogy csatlakozni kívánnak a fegyveres erőkhöz, az agresszió visszaveréséhez. [...] Ezután egy egész eljárás következett bizonyos elítéltek kegyelemben részesítése végett, hogy részt vehessenek a fegyveres agresszió elleni küzdelemben” – mondta el az Igazságügyi Minisztérium helyettes vezetője.

Emlékeztetett, a jelenlegi törvények előírják az elítélt polgárok kötelező törlését a katonai nyilvántartásból. Az Igazságügyi Minisztérium most javasolja a parlamentnek, hogy szüntesse meg ezt az akadályt.

„Kidolgoztuk a törvénymódosításokat, és benyújtottuk a bizottságnak. Nagyon sok a vita körülöttük, mert a hadseregnek külön figyelmet kell fordítania a volt vagy a jelenlegi elítéltek kategóriájára, ha csatlakoznak. De úgy gondoljuk, hogy ez – először is – így lenne igazságos; másodszor, ha ezt a folyamatot megfelelően szervezzük meg, az nagyon hasznosnak bizonyulhat a számunkra” – mondta el az illetékes.

Viszocka egyben rámutatott, hogy Oroszország már lépett ezen a téren, és létrehozott egy rendszert az ilyen katonák toborzására és kiképzésére.

„Hiszen érti a különbséget a mi felkészültségünk és az ellenségé között. Ezért úgy gondolom, hogy sietnünk kell ebben az ügyben” – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Annak idején az UNIAN megírta, hogy a teljes körű orosz invázió kezdetén Ukrajna engedélyezte néhány fogoly szabadon bocsátását és részvételét az ország védelmében. Mint Irina Venediktova akkori főügyész kifejtette, ezek egyedi döntések voltak a donbászi harctéri tapasztalattal rendelkező emberekkel kapcsolatban, akik valóban hasznosak voltak a fegyveres erők számára.

A minap Jevhen Dikij, az Ajdar zászlóalj volt századparancsnoka, katonai elemző hangot adott véleményének, miszerint Ukrajnának lehetővé kell tennie, hogy a foglyok részt vegyenek az ország védelmében. Persze nem mindegyiküknek, és csak önkéntes alapon. Úgy vélte, ez a lépés nem fogja érdemben befolyásolni a mozgósítási szükségleteket, mert kevés ilyen jelentkező lesz. De szerinte ezeknek az embereknek maguknak is szükségük van erre a lehetőségre.

(hk/unian.ua)