Adóemelésből finanszíroznák a mozgósítást

2024. január 24., 20:10 , 1194. szám

Az ukrajnai mozgósítási folyamat finanszírozásához adóemelésre van szükség – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Rokszolana Pidlasza, a Legfelső Tanács Költségvetési Bizottságának elnöke, akit a TSZN idéz.

Emlékeztetett, hogy nagyobb arányú mozgósítás esetén jelentősen megnő a katonák száma, és az államnak 300 milliárd hrivnyára lesz szüksége az ellátásukhoz. Biztosítani kell az élelmezésüket, a felszerelésüket, a fegyvereiket, valamint a kiképzésükről és a harci cselekményekre való felkészítésükről is gondoskodni kell.

„A 300 milliárd hrivnyát meghaladó többletkiadásra van szükség a hadsereg ellátására – a haditechnika nélkül. Jelenleg ez a forrás nem szerepel a költségvetésünkben. Minden bevételünket teljes egészében a védelmi szükségletekre fordítjuk. Csak a helyi költségvetésbe kerülő adóbevételeket nem fordítjuk védelmi szükségletekre” – mondta el a parlamenti képviselő.

Rokszolana Pidlasza szerint több lehetőség is van a szükséges források előteremtésére, többek között a helyi költségvetések bevételeinek átirányítása, valamint az adók és illetékek emelése.

Véleménye szerint, aki többet keres, annak többet kell fizetnie a büdzsébe.

„Amikor ezeknek az adóknak az emeléséről van szó, én személy szerint azt a határozott álláspontot képviselem, hogy progresszív adókulcsokról kell beszélnünk. Aki a legkevesebbet keresi, még ilyenkor se fizessen többet, de ha ön például 20 000 hr felett visz haza, akkor fizethetne a 1,5% helyett 3% hadiadót. Ez igazságos lenne” – vélekedik a Legfelső Tanács Költségvetési Bizottságának elnöke.

Luxusadó bevezetését is javasolja, mivel továbbra is drága berendezéseket és autókat importálnak Ukrajnába.

 (zzz/tsn.ua)