Ukrajna beszélgetést szervez Zelenszkij és Hszi között

2024. január 19., 12:41

Ukrajna telefonbeszélgetést kíván szervezni Volodimir Zelenszkij és Hszi Csin-ping kínai elnök között – jelentette ki a Bloombergnek nyilatkozva Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, akit a korrespondent.net idéz.

A miniszter, aki részt vett a davosi Világgazdasági Fórumon, többek között elmondta, hogy az ukrán kormány ragaszkodik egy közvetlen kommunikációs csatorna létrehozásához Hszi és Zelenszkij között.

„Vannak dolgok, amelyekről beszélhetnek... Zelenszkij békeformulája egy módja a tartós és igazságos béke helyreállításának Ukrajnában” – mondta Kuleba.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy 2023. április 26-án Volodimir Zelenszkij először beszélt telefonon Hszi Csin-pinggel azután, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Majdnem egy órán át beszélgettek.

Kína képviselője ugyanakkor nem vett részt a nemzetbiztonsági tanácsadóknak az ukrán békeformuláról rendezett negyedik találkozóján január 14-én Davosban. A média arról is beszámolt, hogy Li Csiang kínai miniszterelnök úgy döntött, hogy nem találkozik Zelenszkijjel a davosi fórumon.

(korrespondent.net/Kárpátalja)