Végleges az ungvári magyar–ukrán találkozó időpontja

2024. január 19., 15:05 , 1194. szám

Pénteken telefonon egyeztetett Andrij Jermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának (OP) vezetője és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Az Elnöki Hivatal sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a január 29-én Ungváron tartandó találkozó előkészítéséről egyeztettek a felek. A tervek szerint ukrán részről Dmitro Kuleba külügyminiszter és Jermak vesz részt a megbeszélésen.

„Készen állunk a nyílt párbeszédre az államaink közötti kétoldalú kapcsolatok megvitatását illetően” – jelezte az OP vezetője.

Jermak egyben megköszönte Szijjártónak, hogy Magyarország részt vett a békeformula végrehajtásáról a svájci Davosban rendezett nemzetbiztonsági és külpolitikai tanácsadói szintű találkozón.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán számolt be róla, hogy telefonon egyeztetett Andrij Jermakkal a két ország közötti kapcsolatok legfontosabb kérdéseiről, és ez az egyeztetés az immár január 29-ére véglegesített ungvári személyes találkozó előkészítésének jegyében telt.

A hétfőn tartandó tárgyalásra „az ukránok erős delegációval érkeznek”, hiszen az Elnöki Hivatal vezetője mellett az ukrán külügyminiszter is ott lesz – írta Szijjártó Péter, akit az MTI idéz. Reményét fejezte ki, hogy a találkozón sikeresen végig tudják venni a legfontosabb kétoldalú kérdéseket, elsősorban a kárpátaljai magyar nemzeti közösség korábban elvett jogainak ügyét és a két ország közötti kapcsolatok hosszú távú jövőjét.

Korábban jelentették, hogy Ungváron megvitatják Volodimir Zelenszkij elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozójának előkészületeit.

(ntk/president.gov.ua/MTI)