Megerősítették, hogy Kuleba, Jermak és Szijjártó Ungváron találkozik

2024. január 16., 11:11 , 1193. szám

Ukrajna Külügyminisztériuma megerősítette, hogy a tervek szerint január 29-én Ungváron találkozik Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője – közölte a Jevropejszka Pravda Oleh Nyikolenkóra, az ukrán külügyi tárca szóvivőjére hivatkozva január 11-én.

A szóvivő jelezte, a megbeszélés a két ország közötti közelmúltbeli „politikai kontaktusok” folytatását jelenti.

„A legfontosabb téma Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójának megszervezése lesz az Ukrajna számára fontos európai uniós döntések meghozatala és a kétoldalú kapcsolatok átfogó fejlesztése érdekében” – mondta el Nyikolenko.

Korábban Szijjártó Péter is érintette a találkozó kérdését. A magyar külügy tájékoztatása szerint a tárcavezető a mon­tenegrói kollégájával, Filip Ivanoviccsal közösen tartott budapesti sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy egy esetleges magyar–ukrán csúcstalálkozónak akkor van értelme, ha az jelentős eredményekkel járhat, márpedig ehhez megfelelő előkészítésre van szükség.

Ennek érdekében, a tervek szerint, január 29-én találkozóra kerül sor Ungváron közte és ukrán hivatali partnere, Dmitro Kuleba között, hogy az elejétől a végéig áttekintsék a kétoldalú együttműködés kérdéseit, és megvizsgálják, hogy a felső szintű ülés segíthet-e a kapcsolatok előremozdításában, vagy hogy milyen egyéb munkát kell elvégezni ahhoz, hogy a siker reményével ülhessenek össze a két ország vezetői – tájékoztatott a magyar tárcavezető, akit az MTI idéz.

„Én készen állok, én továbbra is a lehető legnagyobb védelmet biztosítom annak a napnak a naptárban, tehát január 29. most elvileg mindkettőnk részéről arra van szánva, hogy összeüljünk Ungváron” – fogalmazott Szijjártó.

Emellett – mint közölte – Andrij Jermakkal, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjével is szívesen leül tárgyalni, de onnan még nem érkezett javaslat időpontra.

 (hk/eurointegration.com.ua/MTI)