Smihal az esetleges áramkimaradásokról: Előfordulhatnak előre nem látható helyzetek

2024. január 14., 09:28

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint jelenleg Ukrajnában elég villamos energia áll rendelkezésre ahhoz, hogy ne kelljen tervezett áramszüneteket alkalmazni, de a rossz időjárás miatt adódhatnak vészhelyzetek. A kormányfő, akit a tsn.ua idéz, a miniszterei kabinet ülésén beszélt erről.

„Az energiaszektor helyzetéről. A tél közel felén túl vagyunk. Az energetikai dolgozók előzetes felkészülésének és professzionalizmusának köszönhetően sikeresen túljutottunk rajta” – jelezte Smihal a Facebook közösségi oldalon közzétett felvételen.

Elmondása szerint január 10-én rekordfogyasztást regisztráltak. Az ország energiarendszere a lehetőségei maximumán működött és sikeresen letette ezt a vizsgát.

„Jelenleg elegendő áram áll rendelkezésre ahhoz, hogy ne kelljen áramszünetet alkalmazni. A rossz időjárás és a korábbi pusztítások miatt azonban adódhatnak rendkívüli helyzetek” – tette hozzá Smihal, és mindenkit takarékosságra szólított fel.

Korábban jelentették, hogy január 10-én reggelre Ukrajnában 523 település maradt áram nélkül a viharos szél, a vezetékek jegesedése, a ledőlő oszlopok miatt.

(tsn.ua/Kárpátalja)