Módosítanák a gépkocsik vámkezelésének rendjét

2024. január 12., 09:27 , 1192. szám

Bejegyezték a Legfelső Tanácsban a 10 380-as számú törvényjavaslatot, amelynek célja az emberi tényező kiiktatása a gépkocsik vámkezelésének folyamatából – írja a Digitális Átalakulási Minisztériumra hivatkozva a forbes.ua. Ha a parlament elfogadja a dokumentumot, a teljes vámkezelési folyamat online zajlik majd.

A törvényjavaslat értelmében a polgárok a Gyija alkalmazáson keresztül, a vállalkozások pedig a Gyija portálon nyújthatnának be elektronikus vámáru-nyilatkozatot.

A jogszabály előírná egy adatbázis létrehozását a személygépkocsik vámértékének nyilvántartására, amelyet a vámhatóságok adatai alapján a Digitális Átalakulási Minisztérium hozna létre. Ez az adatbázis tartalmazná az Ukrajnában 2007 óta vámkezelt új személygépkocsik vámértékét számos egyéb információval egyetemben: márka, modell, gyártási év, motortípus és -űrtartalom.

A teljes vámkezelési folyamat online zajlana, és a Gyija a vámáru-nyilatkozat kitöltésében is segítene, a VIN-kód alapján lekérve az autóval kapcsolatos információkat.

Az autók vámkezelése miatti korrupció mértéke a vámon évi 50 és 150 millió dollár között mozog – írja a liga.net a Digitális Átalakulási Minisztériumra hivatkozva. A digitalizáció kiiktathatja a folyamatból az emberi tényezőt, lehetetlenné téve a korrupciós sémákat és a megvesztegetést az eljárás folyamán – állítja a tárca.

 (szcs/forbes.ua/liga.net)