Meghalt Ivan Franko dédunokája

2024. január 10., 09:19 , 1192. szám

Kijevben 72 éves korában elhunyt Jurij Juracskivszkij, Ivan Franko dédunokája – adta hírül január 3-án az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja a lembergi Ivan Franko Nemzeti Irodalmi és Emlékmúzeum közösségi oldalára hivatkozva.

„Szomorúan tudatjuk, hogy a mai napon elhunyt Ze­no­via-Rosztiszlava Franko fia, Ivan Franko dédunokája, Jurij Juracskivszkij. A Franko Ház csapata őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt hozzátartozóinak és barátainak. Együtt gyászolunk önökkel” – áll a Franko Ház közleményében.

A portál emlékeztet, Jurij Juracskivszkij 1951-ben született, és a Kijevi 92. Számú Ivan Franko Középiskolában tanult. Diplomát a Tarasz Sevcsenko Kijevi Állami Egyetem Fizika Karán szerzett, dolgozott a Gerontológiai Intézetben mérnökként, majd az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Kibernetikai Intézetének tudományos főmunkatársa volt. 2001-ben az Egyesült Államokba utazott, ahol 10 évig dolgozott kutatóként.

Ezenkívül Jurij Juracskivszkij ukrán bajnok és kupagyőztes volt bridzsben, 2003-ban második helyezést ért el a New York-i bajnokságban.

 (hk/life.pravda.com.ua)