Tetanusz gyanújával került kórházba egy férfi Bukovinában

2024. január 8., 18:51

Tetanusz gyanújával került kórházba egy beteg Csernyivci megyében – jelentette a korrespondent.net január 8-án az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata nyomán.

„Tetanusz gyanúja merült fel egy 45 éves Csernyivci megyei lakosnál, aki jellegzetes tünetekkel fordult orvoshoz. Jelenleg kórházban van, ahol megkapja a szükséges ellátást. Az elmúlt 10 évben a férfi nem kapott tetanusz elleni védőoltást” – áll a tárca közleményében.

A minisztérium emlékeztet, hogy a tetanusz fertőző betegség, amely súlyos szövődményekhez vezethet, melyek gyakran halállal végződnek: a tetanusz okozta halálozás kockázata 10% és 70% közötti.

„A tetanusz emberről emberre nem terjed, csak trauma következtében, amikor a bőr és a nyálkahártya károsodik. Ekkor a kórokozó spórái bejuthatnak a sebbe. A tetanusz első tünetei a fertőzést követő 3–21 napon belül jelentkezhetnek: izomgörcsök – a fertőzött személy egyre nehezebben tud nyelni –, majd fejfájás, láz, túlzott izzadás következik. Fertőzés gyanúja vagy a tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz” – figyelmeztet az Egészségügyi Minisztérium.

A szakemberek emlékeztetnek, a tetanusz elleni védekezés egyetlen megbízható módja a védőoltás.

(korrespondent.net/Kárpátalja)