Felmérés: Az eddigieknél is kevesebben támogatják, hogy az oroszbarát politikusok folytassák a munkájukat

2024. január 8., 08:45

2022-höz képest 3 százalékról 1 százalékra csökkent azoknak a polgároknak az aránya, akik hagynák, hogy az oroszbarát politikusok folytassák a munkájukat a következő választásokig – derül ki az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alapnak a Razumkov Központ Szociológiai Szolgálatával közösen, a Cseszno Mozgalom megbízásából 2023. december 8. és 15. között végzett közvélemény-kutatásából, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A megkérdezettek 7,3%-a támogatja, hogy idő előtt megfosszák az oroszbarát politikusokat parlamenti jogköreiktől, további 10,7%-uk pedig azt is megtiltaná számukra, hogy ismét induljanak a választásokon.

Az ukránok 14,1%-a támogatja a betiltott pártok képviselőinek lusztrációját (átvilágítását – a szerk.) és megtiltaná számukra, hogy állami tisztséget töltsenek be. Ugyanakkor a polgárok 22,6%-a jó megoldásnak tartaná valamennyiük tevékenységének személyenkénti kivizsgálását a rendvédelmi szervek által és ellenőriznék, hogy nem követtek-e el hazaárulást.

A polgárok 38,4%-a egyetért azzal, hogy az összes fentebb említett szankciót alkalmazzák az oroszbarát pártok politikusaival szemben.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)