Ombudsman: A mozgósítási törvényjavaslat egyes normái alkotmányellenesek

2024. január 3., 18:45 , 1190. szám

Az Ukrán Miniszteri Kabinet mozgósításról szóló törvényjavaslatának egyes normái ellentmondanak az Alkotmánynak. A behívás alól kibújókkal szemben alkalmazandó korlátozásokról van szó – jelezte Dmitro Lubinec, a Legfelső Tanács emberjogi biztosa az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyama által sugárzott interjúban, amelyet az RBK–Ukrajina idéz.

„Az államunk területén – és nem csak ott – zajló valamennyi folyamathoz mindig kizárólag a nemzeti és nemzetközi jogszabályokon keresztül viszonyulok. Véleményem szerint ez a törvényjavaslat olyan normákat tartalmaz, amelyek ellentmondanak az Alkotmánynak. Erről közvetlenül fogok írni, amikor ez a törvénytervezet egyeztetésre hivatalosan is beérkezik hozzám” – hangsúlyozta Lubinec.

Tájékoztatása szerint a törvényjavaslatot az előkészítés során lehet megküldeni egyeztetésre, mielőtt megvitatná azt a parlamenti szakbizottság. Az ombudsman megígérte, hogy alaposan áttanulmányozza a dokumentumot, és „megfogalmazza kifogásait”.

Lubinec elmondta, hogy egy sor, a behívás alól kibújókkal szemben bevezetni tervezett korlátozás sértheti az Alkotmányt. Ilyen többek között az ingatlanügyletek tiltása.

„Ez közvetlen alkotmányos norma: az embert nem lehet korlátozni jogaiban. Ha valaki hivatalosan birtokol például egy házat, akkor jogszabályi szinten nem tilthatjuk meg neki, hogy eladja ezt a házat vagy vegyen egy másikat. Ez egyenesen ellentmondana az Alkotmánynak. Igen, van egy rendelkezés, amely közvetlenül lehetővé teszi a jogok korlátozását hadiállapot idején, de ezek a jogok nem korlátozhatók a végtelenségig” – jegyezte meg.

Hozzátette: Ukrajna nem válhat Oroszországhoz hasonló állammá, ahol sem a törvények, sem a normák nem lesznek érvényesek, az alkotmány pedig csak egy darab papiros.

Később Lubinec – ugyancsak a televízió műsorában – jelezte, hogy megbeszélést tartottak a Védelmi Minisztérium képviselőivel. Szerinte sikerült kompromisszumot kialakítani, hogy biztosítsák a mozgósítást és ne sértsék az emberek jogait. Megerősítette, hogy hivatala bekapcsolódik a törvényjavaslat előkészítésébe, mielőtt az a parlamenti ülésterembe kerülne.

Mint ismeretes, december 25-én a Miniszteri Kabinet benyújtotta a Legfelső Tanácsnak azt a törvénytervezetet, amely számos módosítást javasol a mozgósítás folyamatában. A kormány egyebek mellett korlátozásokat kíván bevezetni a katonai szolgálat alól kibújókkal szemben: megtiltaná számukra ingatlanügyletek bonyolítását, saját járműveik irányítását, illetve pénzeszközeik és egyéb értékeik használatát.

                (zzz/rbc.ua)