Az orosz támadási hullám december 29-i kezdete óta az ENSZ 90 civil halálát rögzítette Ukrajnában

2024. január 3., 10:34

Az ENSZ Ukrajnai Emberi Jogi Megfigyelő Missziója (HRMMU) 90 civil, köztük két gyermek halálát és 421 polgár sérülését rögzítette az orosz támadási hullám december 29-i kezdete óta – jelentette a Szabadság Rádió (SZR) ukrán nyelvű hírportálja a HRMMU sajtószolgálata nyomán.

„Ebbe beletartoznak az ágyúzások és rakétatámadások is, amelyekben a hírek szerint 8 civil meghalt és 29-en megsebesültek Donyeck megye oroszok által megszállt területein. Az HRMMU a civilek halálának minden esetét független ellenőrzésnek veti alá” – áll az SZR-hez eljuttatott közleményben.

A megfigyelő misszió felidézte a január 2-i orosz csapást is. Beszámoltak róla, hogy felkeresték Kijev Szolomjanszki kerületét és a szomszédos Visneve városát, ahol elbeszélgettek azokkal a lakosokkal, akiknek házai megsemmisültek vagy súlyosan megrongálódtak.

„Sokan közülük most egy közeli iskolában találtak menedéket, amely szintén megsérült az támadás során. A halálesetek és az életet megváltoztató sérülések mellett a lakosok az otthonuk és személyes javaik elvesztésének fájdalmáról is beszámoltak” – közölte az ENSZ.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)