Az ENSZ BT is tárgyalt az Ukrajnára mért orosz rakétacsapásról

2024. január 3., 15:27 , 1191. szám

Az Oroszországi Föderáció az egyik legintenzívebb és legnagyobb csapást mérte Ukrajnára, rakétákkal és drónokkal támadva lakónegyedeket, kritikus infrastrukturális létesítményeket, ipari és katonai objektumokat országszerte – jelentette ki Szerhij Kiszlicja, Ukrajna állandó ENSZ-képviselője december 30-án, múlt szombaton New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsá­nak (BT) Ukrajna és szövetségesei kezdeményezésére összehívott ülésén, melyről a korrespondent.net számolt be.

„Nézzék csak meg azoknak a célpontoknak a listáját, amelyeket tegnap este olyan »merészen« megsemmisített Oroszország. Szülészet, oktatási létesítmények, bevásárlóközpont, 45 emeletes lakóház, családi házak, két templom, kereskedelmi és raktárépületek és egy parkoló.

Figyelembe véve az orosz csapás alatt a lengyel légtérbe behatoló orosz rakétáról szóló híreket, megismételjük, hogy az orosz légi terror nemcsak Ukrajnára, hanem a környező országokra is veszélyes fenyegetést jelent” – mondta a nagykövet.

Megjegyezte, hogy az agresszor ellen csak úgy lehet fellépni, ha folytatják Ukrajna támogatását „védelmi képességeink további erősítésével”.

„És mindaddig, amíg Oroszország képes megölni a bizalmat és a Biztonsági Tanács integritását, nyugodtan ölhet meg ártatlan embereket Ukrajnában és annak határain túl is” – hangsúlyozta Kiszlicja.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is határozottan elítélte Oroszország támadásait Ukrajna ellen – közölte szóvivője, Sté­phane Dujarric.

„A polgári lakosság és a civil infrastruktúra elleni támadások sértik a nemzetközi humanitárius jogot, elfogadhatatlanok, és azonnal le kell állítani azokat” – fogalmazott Dujarric.

A BT állandó tagjai közül az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország is elítélte a támadást, míg Kína tartózkodott – írta meg a DW.

Mint ismeretes, a december 29-i orosz tüzérségi, rakéta- és dróntámadásokban legalább 47-en vesztették életüket, s több mint 159-en megsérültek.

 (hk/korrespondent.net/dw.com)