MCC-s könyvadományok érkeztek Magyarországról Kárpátaljára

2023. december 27., 11:50 , 1191. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) hangsúlyozottan foglalkozik azokkal a közösségekkel, ahol a legnagyobb problémákkal küzdenek. Ennek jegyében szerveztek különböző jótékonysági esteket, ahol kárpátaljai intézményeknek gyűjtöttek ifjúsági könyveket. Ezekkel a kiadványokkal érkeztek most vidékünkre az MCC szegedi, valamint nyíregyházi képviseletének vezetői.

Az MCC szegedi képzési központ már második alkalommal rendezte meg a Mesebeli karácsony című jótékonysági koncertet a szegedi dómba, ahová idén a belépő egy jó állapotú gyermek- vagy ifjúsági könyv volt.

„Óriási összefogásnak lehettünk a tanúi, hiszen több mint 1 000 kiadvány gyűlt össze az est során” – fogalmazott Asztalos Kata, a szegedi képzési központ vezetője.

A kárpátaljaiaknak szóló adományozáshoz a nyíregyházi MCC is csatlakozott. A szervezők elmondása szerint egy hónap alatt körülbelül 300 könyvet gyűjtöttek a helyi MCC-s diákok. A többségében szépirodalmi köteteket a Guti Gimnázium hallgatói vehetik majd a kezükbe. Az adventi könyvgyűjtésben az MCC révfülöpi képviselete is részt vett. Az 1 300 könyvből álló adomány a beregszászi MCC közreműködésével jutott el a kárpátaljai fiatalokhoz.

A beregszászi MCC munkatársai a mostani könyvadománnyal először Gutra látogattak, ahol – a nyíregyházi képzési központnak köszönhetően – a helyi iskolának adtak át több száz kötetet.

„Egy kis iskolának minden támogatás jól jön, és különösen örülünk az ifjúsági köteteknek, hiszen azt szeretnénk, hogy fiataljaink a táblagépek világában is szeressék a kézzel fogható irodalmat” – mondta Tóth Angéla, a Guti Gimnázium igazgatója.

A guti kitérőt követően az MCC-sek felkeresték a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumot is, ahol átadták a szegedi gyűjtésre beérkezett köteteket. Itt a líceum mellett gondoltak a helyi óvodára is.

„Fontos számunkra, hogy olyan pallérozott elme váljon minden diákunkból, akár szellemileg, akár lelkileg, akik majd megállják a helyüket, amikor eljön az ideje, ezért is vagyunk hálásak a mostani könyvcsomagért, hiszen ez ezt a célt szolgálja” – hangsúlyozta Tóth Jenő, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum vezetője.

„Minden programunknál kiemelten fontos az együttműködés, ezért is vagyunk hálásak azért, hogy anyaországi társaink gondot viselnek a Kárpátalján élő nemzettársaikról” – emelte ki Dobsa Németh Beáta, az MCC kárpátaljai képviseletének vezetője.

A Mathias Corvinus Collegium egyik fő célja a közösségépítés, illetve a nemzeti összetartozás erősítése, ezért is szeretnek az MCC-családba tartozni a résztvevők, hiszen gondot viselnek egymásra, és gondolnak a helyi közösségekre is.

TV21 Ungvár/K. K.