Külföldi állampolgár ukrajnai hagyatékának örökléséről

2023. december 27., 10:34 , 1190. szám

„Múltkor arról volt szó ebben a rovatban, hogy végrendelkezhet-e valaki külföldön. De mi a helyzet az ukrajnai örökösökkel? Örökölhetik egy külföldi itteni házát végrendelettel?”

– Egyértelmű igen a válasz arra a kérdésre, hogy örökölhet-e ukrán állampolgár külföldi állampolgár után. Az ukrán jogszabályok ma gyakorlatilag nem korlátozzák a külföldi állampolgárok tulajdonjogát, így a végrendelet érvényesítésének, a tulajdonjog átruházásának nem lehet jogi akadálya. Az ördög azonban – mint mindig – a részletekben rejlik.

Így például lényeges lehet, hogy milyen állampolgár volt az örökhagyó, és hol, melyik országban volt az utolsó lakóhelye. Ukrajna törvénye A nemzetközi magánjogról (Закон України «Про міжнародне приватне право» – a továbbiakban: NM) 70. cikkelye kimondja, hogy az öröklési viszonyok tekintetében annak az államnak a joga az irányadó, amelyben az örökhagyó utolsó lakóhelye volt, hacsak az örökhagyó nem annak az államnak a jogát választotta, amelynek az állampolgára volt. Az NM 71. cikkelye ugyanakkor megállapítja, hogy az olyan tulajdon öröklését, amelyet kötelező állami regisztrációnak alávetni Ukrajnában – ilyennek minősül az ingatlan is –, az ukrán törvények szabályozzák.

Tehát az örökhagyó végakarata annyiban érvényesül Ukrajnában a kötelező állami regisztráció alá eső hagyatéki elemek vonatkozásában, amennyiben megfelel az ukrajnai jogszabályoknak. Például, ami az arra jogosultaknak a hagyaték részét képező ingatlanból való kötelező részesedését illeti, az ukrán jog normái fognak érvényesülni, még akkor is, ha a végrendelkező országának a jogszabályai nem ismerik a köteles rész fogalmát, vagy annak mértéke eltér az ukrajnaitól. Ukrajnában köteles részre tarthatnak igényt a hagyatékból az örökhagyó kiskorú vagy munkaképtelen gyermekei (beleértve az örökbefogadottakat is), munkaképtelen szülei, valamint hátrahagyott, munkaképtelen házastársa (özvegye). Ebből a szempontból a nyugdíjas korúak is munkaképteleneknek minősülnek a törvény előtt. A köteles rész mértéke a hagyaték azon részének a fele, amely törvény szerinti öröklés esetén – vagyis amennyiben nem születik végrendelet – illetné meg az örököst. Ugyanakkor hangsúlyoznám, minden egyéb vonatkozásban érvényesülni fog az örökhagyó végakarata, végrendeletének érvényessége külföldi állampolgársága miatt nem vonható kétségbe Ukrajnában.

Azzal, hogy az elhunyt végrendeletet hagyott hátra, összességében lényegesen leegyszerűsítette az ügyintézést. Az örökösöknek azonban így is fel kell rá készülniük, hogy a hagyatéki eljárás meglehetősen hosszadalmas lesz, és az ügyintézés kiadásokkal fog járni.

hk