Szijjártó: Szerbia és Magyarország kapcsolata most a legjobb a történelem során

2023. december 20., 10:12 , 1190. szám

Szerbia és Magyarország kapcsolata most a legjobb a történelem során, ez jó mind a két országnak, de legfőképpen a vajdasági magyar közösségnek, amely továbbra is számíthat a kormány támogatására – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtökön a szerbiai Adán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökével, Pásztor Bálinttal lefolytatott tárgyalását követően arról számolt be, hogy ugyan a kétoldalú kapcsolatok szárnyalása mindkét félnek kedvez, ebből a legtöbbet mégis a helyi magyar közösség tud profitálni, mindebben pedig szavai szerint a szervezet néhai vezetőjének, Pásztor Istvánnak elévülhetetlen érdemei vannak.

„Hogyha nem lenne ilyen jó a kapcsolat, akkor nem tudtuk volna végrehajtani az elmúlt években azokat a fejlesztéseket, amelyek egyértelműen jobbá tették az itt élők életét, jobbá, mint bármikor korábban” – szögezte le.

Szijjártó Péter ugyanakkor rámutatott, hogy a nemzeti kisebbségi lét azt jelenti, hogy mindennap újra és újra erőfeszítéseket kell tenni a megmaradásért, a tegnap sikere ugyanis nem jelenti a ma sikerét.

„Ezért szeretném ismét aláhúzni, s biztosítani önöket arról, hogy mindaddig, amíg Budapesten nemzeti kormány van, addig önök is számíthatnak ránk, számíthatnak az anyaországra, számíthatnak a magyar kormány támogatására” – hangsúlyozta.

A miniszter ennek kapcsán aláhúzta, hogy az eddigi eredmények megóvása és a további sikerek elérése érdekében erős magyar képviseletre van szükség Belgrádban.

„Ez fontos lesz ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani, fenn tudják önök tartani a választások után is azt, hogy itt, a határ mentén az élet újra elviselhető legyen, hogy újra rend, nyugalom, béke legyen, és ki lehessen szorítani erről a vidékről a normális életet korábban ellehetetlenítő illegális migránsokat” – mondta.

(MTI/Kárpátalja)