Petőfi 200: Több mint ötszáz erdélyi tanuló számára szerveztek tematikus kirándulásokat az emlékév keretében

2023. december 20., 12:08 , 1190. szám

Több mint ötszáz erdélyi tanulóhoz hozta közelebb a nemzet költőjét a Petőfi Erdélye, Erdély Petőfije elnevezésű diákutaztatási program, amelyet a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezett meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szakmai partnerségével – közölték a szervezők.

Az MTI-hez december 14-én eljuttatott közlemény szerint a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó projektet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatta.

A diákutaztatási programban 564 diák és 55 kísérő tanár vett részt, akik Erdély 40 iskoláját képviselték 14 romániai megyéből.

A tanulók a koltói Teleki-kastélyban, a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban és Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban és Petőfi kiskőrösi szülőházában vettek vészt tárlatvezetéseken és múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

A diákutaztatási programról szóló csíkszeredai sajtótájékoztatón Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta, hogy a magyar Nemzeti Kulturális Alap mintegy 60 millió forinttal támogatta idén a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó különböző programjaikat, ebből közel 36 millió forintot fordíthattak a diákutaztatási programra – írta a Székelyhon portál.

Péter Kinga programfelelős, az RMPSZ munkatársa elmondta: eredetileg 12 autóbusz indítását tervezték Erdély különböző városaiból a Petőfi 200 programhelyszínek részleges bejárására, de a rendelkezésre álló keretből végül egy 13. indítására is maradt fedezet: az utolsó csoport így december 19–23. között utazik.

Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke beszámolt arról, hogy a Petőfi 200 emlékévben a diákutaztatást táboroztatással ötvözték, így sikerült Kárpát-medencei szintre emelni a programot, mert míg az előbbin csak erdélyi tanulók, utóbbin már vajdasági diákok is részt vehettek.

Petőfi örök címmel az emlékévre versmondással, megzenésített Petőfi-verssel, illetve versillusztrációval készülő, 5–8. osztályos erdélyi és vajdasági diákok számára szerveztek tábort a szovátai Teleki Oktatási Központban, amelyet a Petőfi székelykeresztúri körtefájához szervezett kirándulással, illetve a fehéregyházi Petőfi-emlékműnél megtartott megemlékezésen és koszorúzáson való részvétellel egészítettek ki a költő halálának évfordulóján.

(MTI/Kárpátalja)