Víztisztító rendszer a testvérváros segítségével

Egymásra találtak a téglásiak

2023. december 19., 08:13 , 1190. szám

Szeptembertől tiszta, bevizsgált ivóvíz folyik a csapokból a Szürtei Líceumban, köszönhetően testvértelepülésüknek, a Hajdú-Bihar vármegyei Téglás város önkormányzatának, akik segítségével korszerű víztisztító rendszert sikerült kiépíteni az oktatási intézményben. December 18-án Téglás város polgármestere, Szabó Csaba és Kerekes-Bíró Éva, a Téglási Polgármesteri Hivatal kulturális referense ellátogatott Szürtébe, hogy működés közben is láthassák a tiszta ivóvizet szolgáltató berendezést.

Szabó Csaba polgármester tudósítónknak elmondta, hogy kulturális célokra nyertek pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelőnél, de azokat a tervezett, közös programokat a háború meghiúsította. Puskár Árpáddal, a Szürtei kistérség polgármesterével beszélgetve felmerült, hogy nagy probléma a szürtei iskolában az egészséges ivóvíz hiánya, emiatt engedélyt kértek a Bethlen Gábor Alapkezelőtől, hogy a megnyert pályázati összeget erre a célra fordíthassák. „Alpolgármesterünk, Szegedi Attila korábban a Debreceni Egyetem műszaki tanára volt, beleásta magát a témába, megnézte az iskola dokumentációját, és megtervezte a vízellátó és víztisztító rendszert. Kiderült, hogy a rendelkezésünkre álló pályázati összegből ez megvalósítható, majd Puskár Árpád szürtei kollégám irányításával el is kezdődött a munka. Az eredményt pedig most szeretnénk megnézni” – fogalmazott Szabó Csaba.

A magyarországi támogatókat Puskár Árpád kistérségi polgármester, Pekár Tünde, a Szürtei Kistérség Oktatási Osztályának a vezetője és Ignácz Mária, a helyi kultúrház igazgatója kísérte el a Szürtei Líceumba, ahol Imre Gyula igazgató és Necze Andor igazgatóhelyettes mutatta be az iskolát és az osztályokat, ahol 11 magyar és 11 ukrán tannyelvű osztályban tanulnak a gyerekek.

Az iskola egyik helyiségében kialakított víztisztító rendszert Puskár Árpád mutatta be a magyarországi támogatóknak, amely két szivattyúból, az önmagát időközönként automatikusan kitisztító víztisztító berendezésből, valamint két, egyenként ezerliteres ivóvíztartályból áll.

Pekár Tünde oktatási osztályvezető és Imre Gyula igazgató köszönetet mondott az oktatási intézmény dolgozói, a szülők és a gyerekek nevében Téglás város önkormányzatának és Szabó Csaba polgármester úrnak a közbenjárásáért, hogy lehetővé tették azt, hogy a szürtei gyerekek egészséges, tiszta ivóvizet ihassanak.

Szabó Csaba polgármester a két település közötti kapcsolat kialakulásáról elmondta, hogy még azelőtt, hogy polgármesterré választották volna, a televízióban látott egy téglási női kórust énekelni, akkor tudta meg, hogy Kárpátalján is van egy 550 lakosú, Téglás nevű település. Elsőként Ignácz Máriával, a Téglási Kultúrház igazgatójával vette fel a kapcsolatot. Meghívták őket, a Dominus kórust hagyományőrző íjászversenyükre, az anyaországi Téglásra. Az elsőt egyre több látogatás követte, és kialakult a két Téglás között a kapcsolat. Az ukrajnai közigazgatási reform során a kárpátaljai Téglás a tizenkét faluból álló, 9 500 lakosú Szürtei kistérség része lett, emiatt a 6 500 lakosú magyarországi kisváros önkormányzati testületében kicsit féltek kezdetben a testvértelepülési kapcsolattól. Ugyanis még a két Téglás között elkezdődött a tárgyalás és előkészítés, de idén már a Szürtei kistérséggel írták alá a testvértelepülési megállapodást. „Mostanra látható, hogy mindkét közösség nyert ezzel a kapcsolattal” – értékelte Téglás polgármestere.

Badó Zsolt