Karácsonyi csomagok Győrből

Örültek a gyerekek

2023. december 19., 10:34 , 1190. szám

Idén is gyűjtést hirdettek a Győr-Szabadhegyi Református Egyházközségben, hogy a háborús nehézségekkel küszködő Kárpátalja két kisközségében, Csetfalván és Szalókán élő óvodás, iskolás és hittanos gyermekeket karácsonyi csomagokkal lephessék meg, valamint anyagi támogatást hozhassanak a helyi református gyülekezetek számára is. Ezzel idén megismételték a tavalyi jótékonysági akciójukat.

Akárcsak 2022 adventjekor, idén is a győri gyülekezet két presbitere, Csáfordy Ferenc és Kohán Zoltán juttatta el a támogatást a két kárpátaljai településre Bátori Józsefnek, az Ungi Református Egyházmegye főgondnokának segítségével. Sajnos ezúttal betegsége miatt nem jöhetett velük Németh Gyula, a győri Audi-gyár mérnöke, aki régóta jó kapcsolatokat ápol a Csapi kistérséghez tartozó szalókaiakkal, sokszor hozott különféle támogatást a településre.

Csáfordy Ferenc régi családi kapcsolata miatt választották Csetfalvát, hisz apai nagyapjának unokatestvére volt ott 1907 és 1934 között a lelkész, akit ugyancsak Csáfordi Ferencnek hívtak. Édesapja is sokszor megfordult Csetfalván az 1920-as években. Az 1922-ben öntött, díszesebb csetfalvai harangon a következő felirat olvasható: „Istennek dicsőségére öntette a csetfalvai ref. egyház / részint a saját költségén, részint közadakozásból / Csáfordi Ferencz lelkészkedése és Tar Endre gondnoksága / idejében, az Úrnak 1922. esztendejében.”

Szalókát pedig Németh Gyula barátjuk javaslatára választották, s a két Tisza-parti magyar faluban jó emberekkel találkoztak. Az idén második alakalommal megismételt, adventi jótékonysági akciójukat – amennyiben a helyzet jövőre is indokolja – 2024-ben újra meghirdetik majd.

Kohán Zoltán presbiternek ugyancsak Kárpátaljára, azon belül Munkácsra nyúlnak vissza a családi gyökerei. A jótékonysági akció kapcsán elmondta: „Amikor Csáfordy Ferenc jelezte, hogy van ez a személyes kapcsolat, és lenne igény arra, hogy gyerekek karácsonyi csomagjára adakozzunk, egységesen a kezdeményezés mellé állt a presbitérium és a gyülekezet is. Nagy dolog, hogy már második éven sikerült ezt az akciót lebonyolítanunk. Számomra nagyon értékes, hogy bepillanthatunk az itt élő emberek életébe, ami egészen más, mint ha csak az újságok híreiből tájékozódnánk a kárpátaljai helyzetről. Az anyagi támogatáson túl gyülekezetünk imakörei és báziscsoportjai rendszeresen imádságban hordozzák az itteni helyzetet, különösen a gyerekek helyzetét. Csetfalván az istentiszteletről távozóknak gyülekezetünk nőtestvérei által, kézzel írt igés lapokat is adtunk, amelyek össze voltak tekerve és szalaggal átkötve. Nemcsak támogatást, csomagokat hozunk, lélekben is szeretnénk itt jelen lenni, így jelezni, hogy egy család vagyunk, egy hitben, egy Úr gyermekeiként” – fogalmazott Kohán Zoltán.

Bakura János, a szalókai iskola igazgatója elmondta: „Önöknek és az egyházközségük minden tagjának szeretném megköszönni ezt a kedves gesztust, örömet okoztak tavaly és idén is az iskolánk minden tanulójának, akik ezúttal is édességcsomagot kaphattak.”

A gyerekek valóban nagyon örültek a csomagoknak, és csak nehezen tudták megállni, hogy ne nyissák ki azonnal.               

dózsa