Mesekörutat szervezett a KMKSZ

2023. december 13., 10:36 , 1189. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal együttműködve mesekörutat szervezett az 1‒4. osztályos tanulók számára. Ursula Jones bölcs és szellemes ‒ A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című ‒ tündérmeséjét a beregszászi színház művészei vidékünk 11 településén mutatták be.

Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház megbízott igazgatója kérdésünkre elmondta: „Számunkra nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a gyermekek megfelelő nevelésére. Erről szól a színházi nevelési programunk. Különösen fontos, hogy hadiállapot idején odafigyeljünk a gyermekek lelki egészségére. Ezt a programot kifejezetten az alsósok számára találtuk ki. A tavasszal bemutatandó 13 hattyú című előadással viszont az általános iskolásokat szeretnénk megszólítani.”

Az első helyszín a Barkaszói Líceum volt. Hanna Zajec, az intézmény igazgatója elmondta: „Nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen rendezvény valósulhatott meg az iskolánkban. Jó dolog az ilyen együttműködés, a tanulóink már nagyon várták az előadást.”

Bimba Éva, a KMKSZ Barkaszói Alapszervezetének elnöke szerint a programra nagy szükség van, mivel közelebb hozza a gyermekek számára a színházi előadás műfaját. „Nagyon nagy élmény volt a gyerekek számára. Köszönöm, hogy elvarázsolták a gyermekeket, és ezáltal is megismerkedhettek a színház világával. Nagyon hálásak vagyunk ezért az előadásért.”

A Benei Gimnázium kis­iskolásai is nagyon élvezték az előadást, és aktívan részt vettek az azt követő interaktív játékban, amelynek célja a mese mondanivalójának megvitatása volt. Vass Magdolna, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze kiemelte: „A gyerekekkel való játék mintegy kiegészíti az előadást. Nagyon ügyesek és figyelmesek voltak. Nagyon szerettünk itt is játszani. A gyermekeknek mindig külön öröm játszani. Az előadás végén megbeszéljük a látottakat, és ez azért izgalmas, mert ők maguk is néha olyat tudnak tanítani nekünk, amire mi nem is gondoltunk volna.”

Técsőn A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című tündérmese előadására a Hollósy Simon Líceumban került sor. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke kihangsúlyozta: „A többnemzetiségű szórványban különös jelentőséggel bír egy ilyen programsorozat. A várakozás szép ideje van, várjuk Krisztus születését, és valahogy a lelkünket is fel kell ehhez emelni. Nagyon jó, hogy a színház által erre lehetőség van. Fontos a szórvány számára, hogy a színház ide is eljutott. Mivel mi szórványban vagyunk, itt többnyelvű gyermeksereg van, nagyon jó, ha eljönnek ide olyan emberek, akik elmondják anyanyelven a művészet közvetítése által, ami talán bennük is motoszkál.”

A kárpátaljai mesekörút utolsó helyszíne a téglási Tündérkert Óvoda volt. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színházi nevelési programja keretein belül a tavaszi időszakban az általános iskolások számára tervez mesekörutat a 13 hattyú című előadásával.

TV21 Ungvár/EV