Kárpátaljai turisztikai szakemberek számára szervezett tanulmányutat a KMTT

2023. december 12., 13:13

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) a megyei adminisztráció turisztikai főosztályának támogatásával tanulmányi körutat szervezett a megyében dolgozó szakemberek számára. A KMTT méltán lehet büszke az elmúlt időszakban elért sikereire, hiszen nekik köszönhetően több új helyszínnel bővült a kárpátaljai turisztikai desztinációk tárháza. A program keretében a vidékünkön tevékenykedő turisztikai szakemberek, túra- és idegenvezetők, turizmus szakos hallgatók és tanáraik érkeztek a nemrég átadott tájházakba.

Tarpai József, a KMTT alelnöke kérdésünkre elmondta: „Amióta kitört a háború, sajnos nem érkeznek Magyarországból turisták, csak Belső-Ukrajnából. Ezért fontosnak tartottuk, hogy megszólítsuk azokat a szakembereket, akik szerveznek Kárpátaljára belső-ukrajnai turistacsoportokat, hogy ők is megismerjék a mi infrastruktúráinkat, akár szállás és látnivaló, akár a helyi tájházak tekintetében. Mindemellett fontos, hogy a gasztronómiánkat, valamint az általunk kínált programlehetőségeket is megismerjék, és bízunk benne, hogy ez majd motiválja őket, hogy a falusi turizmus számára is hozzanak turistákat.”

A résztvevők elsőként a Nagymuzsalyi Tájházba látogattak el, ahol hétféle hagyományos módon készült lekvárt kóstolhattak meg elsőként. A Milekvárunk – kézműves lekvárok és szörpök névre keresztelt termékeket a benei Bábel család három nemzedéke közösen készíti kizárólag a közvetlen környezetükben termő gyümölcsökből. A lekvárfőzés hagyományáról és a többféleképpen felhasználható édes finomságról Varga Gabriella mesélt a jelenlévőknek. A Nagymuzsalyi Tájházat ez év novemberében adták át, amivel a helyi közösség nagy álma vált valóra. Az 1920-as évek elején épült házra tekintve és a gondosan berendezett szobákat végigjárva megelevenedik a látogató előtt a történelem. Sikerült valamennyi eredeti bútort is megőrizni, de a közösség több tagja is hozzájárult az épület berendezéséhez, így a helyszín már adott ahhoz, hogy olyan programokat tudjanak szervezni, amelyek élettel töltik meg a tájházat.

Jakab Erika, a KMKSZ Nagymuzsalyi Alapszervezetének elnöke elmondta: „Az, hogy idén novemberben sikerült megnyitni ezt a tájházat, a helyi közösségnek is nagy sikere, hatalmas közös munka eredménye. De azt szeretnénk, hogy ez egy élő tájház legyen és betöltse a gyermekzsivaj. Így most advent alkalmával a gyermekekkel mézeskalácssütést szeretnénk szervezni. De a tavaszi időszakban is különböző programokkal várjuk majd a helyi közösség tagjait és az ideérkezőket.”

A következő helyszín a Salánki Tájház volt, ahol Kész Margit hagyományőrző, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára fogadta és vezette körbe a turisztikai szakembereket. Elmesélte a jelenlévőknek, hogy ebben a tájházban nem csupán a szokványos XIX. század végi berendezési tárgyak találhatók meg, hanem bőven akadnak a XX. század ’80-as éveiből fennmaradt kincsek is, amelyeket szintén fontos megőrizni, hiszen a történelmünk részei.

Kész Margit kiemelte, hogy a Salánki Tájház a helyiek nagyon régi álma volt. „A sors úgy adta, hogy éppen háború idején sikerült berendezni. De a hozzávalók már korábbról is megvoltak, hiszen mi évek óta gyűjtjük az anyagokat. A célunk az volt ezzel a tájházzal, hogy Salánk hagyományőrző falunak az értékeit bemutassuk, és ne csak az általában szokványos XIX. század végi – XX. század eleji időszakot. Hanem itt egészen a ’80-as évekig lehet találkozni tárgyakkal, bútorokkal. Mi ezt a nagyon gazdag helyi hagyományt szerettük volna bemutatni több időintervallumban” – fogalmazott Kész Margit.

A Nagymuzsalyi és a Salánki Tájház, a Tiszacsomai Jurtamúzeum, valamint a Viski Tájház kibővítését a ViaTisa nemzetközi program keretében sikerült létrehozni. A KMTT az élő tájházak létrehozásával a jövőt tervezi, hiszen mindenki abban bízik, hogy hamarosan visszatér a béke, és ezzel együtt a vidékre látogató turisták is. A tájházak kialakításánál arra is odafigyeltek, hogy minden helyszínen más-más tematikával ismerkedjen meg az odalátogatók. Így például a Nagymuzsalyi Tájházban a szőlő feldolgozását mutatják be, a salánkiban a kádármesterségbe, míg Visken a kovácsolás rejtelmeibe lehet betekintést nyerni, Tiszacsomán pedig a lovas hagyományokat kívánják közelebb hozni a turistákhoz.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke elmondta: „Néhány évvel ezelőtt, amikor adódott egy lehetőség, hogy lehet pályázni EU-s forrásokra, akkor beadtunk egy közös pályázatot a Nyíregyházi Fejlesztési Ügynökséggel Élő tájházak címmel, amely sikeres lett. S ennek köszönhetően három új tájházat hoztunk létre Kárpátalján, illetve a meglévő Viski Tájházat sikerült fejlesztenünk. Minden tájházban más tematikát hoztunk létre, ez azért volt fontos, hogy a látogatók lássák, régen hogyan éltek a kárpátaljai magyarok és hogyan élnek most, mindemellett a gasztronómiával és kultúrával is találkozhatnak.”

A program utolsó állomása a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékpark Látogatóközpontja volt, ahol a jelen lévő szakemberek megtudhatták, hogy a helyszín célja bemutatni az 1 100 éve hazára talált magyarság történetét, hagyományos életmódját, viseleteit, harcászatát és lovas kultúráját. A turisztikai szakemberek természetesen ismerik Kárpátalja történetét, hiszen egy turistaszezon alkalmával naponta akár többször is elmesélik azt, viszont fontos, hogy az ukrán anyanyelvű kollégák jobban megismerjék és megértsék a kárpátaljai magyarság eredetét is. A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács erőfeszítéseit a megye turisztikai főosztálya is elismeri, hiszen a közös cél az, hogy olyan eredményeket tudjanak elérni közösen, amelyek hatására Kárpátalja nem csupán a termálfürdői, hanem egyéb kincsei által is vonzóvá válik a turisták számára. A nap zárásaként a résztvevőknek lehetőségük nyílt megbeszélni a nap folyamán hallott új vagy már ismert információkat.

TV21 Ungvár/VE