Jelentést készített az Amnesty az egészségügyi problémákkal küzdő ukrajnai idősek helyzetéről

2023. december 7., 09:27 , 1188. szám

Az Amnesty International (AI) december 1-jén közzétett jelentésében felhívja a figyelmet azokra a kihívásokra, amelyekkel az egészségügyi problémákkal küzdő idős emberek szembesülnek az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború következtében. A nemzetközi emberi jogi civil szervezet rámutat, a teljes körű orosz invázió Ukrajnában több ezer idős, fogyatékossággal és betegséggel küzdő embert fosztott meg a számukra fontos infrastruktúrától, gyógyszerektől és ellátástól – írja a DW.

Az AI által idézett ENSZ-adatok szerint körülbelül ötmillió ember vált belső menekültté Ukrajnában. Átlagosan kilenc és 20 százalék között mozog a 60 év felettiek aránya a lakosság körében – jegyzi meg a jelentés. Ukrajnában ez a mutató a háború előtt az egyik legmagasabb volt a világon: a mintegy 41 millió lakosból csaknem 10 millióan 60 év felettiek voltak – emlékeztet az AI. Ugyanakkor a háború miatt otthonukat elhagyó családok 30 százalékában él legalább egy fogyatékos ember – írják a jogvédők.

„Oroszország brutális agressziós háborúja különösen súlyosan érinti az ukrajnai időseket. Az idősek, különösen a fogyatékossággal élők még biztonságosabb területekre való evakuálásuk után is óriási nehézségekkel néznek szembe a méltó élet helyreállításának ügyében, valamint a megfelelő lakhatáshoz, segítséghez és orvosi ellátáshoz való hozzáférésben” – mondja Janine Ulmansik, az Amnesty International európai és közép-ázsiai szakértője.

A jelentés elkészítéséhez az AI jogvédői felkeresték Ukrajna kilenc régióját, ahol 89 idős, fogyatékossággal élő emberrel készítettek interjút, 24 ideiglenes menhelyet látogattak meg, elbeszélgettek alkalmazottaikkal, valamint a szociális munkásokkal és orvosokkal. A jelentés célja annak meghatározása volt, hogy az ukrajnai orosz invázió kapcsán milyen nehézségekkel szembesülnek az idősek.

Ukrajnában sok belső menekült él bérelt lakásban, ám a rendkívül alacsony nyugdíjak és a magas bérleti díjak miatt ezek a lakások megfizethetetlenek az idős emberek egy jelentős része számára. Emiatt gyakran kénytelenek a belső menekültek számára fenntartott menhelyeken élni, amelyek szinte mindegyike részben vagy teljesen nélkülözi a fogyatékossággal élők számára fontos infrastruktúrát – hangsúlyozza az AI. Ráadásul miután külön szállásolják el őket a fiatalabb családtagoktól, az idősek gyakran kerülnek társadalmi elszigeteltségbe – hívják fel a figyelmet a jogvédők.

Az idős, fogyatékossággal élő emberek gyakran nem férnek hozzá a fogyatékosság-orientált egészségügyi ellátáshoz. Az ilyen támogatás hiányát súlyosbítja, hogy az őket korábban gondozó fiatalabb hozzátartozók közül sokan beléptek a hadseregbe.

Az idősek helyzetének javítását célzó javaslatok között a jogvédők felvetették, hogy az ukrán hatóságok nemzetközi partnerek támogatásával rendszeresíthetnék a menhelyen élők adatait életkor és betegség szerinti bontásban, egységesíthetnék az akadálymentesítésre vonatkozó követelményeket az idősek és a fogyatékossággal élők menedékhelyeinek létrehozásához, és biztosíthatnák ezek betartását a helyi hatóságok által. A jogvédők azt is javasolják, fontolják meg a lehetőségét, hogy a polgárok ezen kategóriája élvezzen elsőbbséget a lakóhely elvesztése miatt járó kártérítés kifizetésénél.

Az AI jogvédői az Oroszországi Föderáció vezetőihez fordulva a háború, a civilek elleni támadások beszüntetésére és Ukrajna ideiglenesen megszállt területein a humanitárius segélyekhez való hozzáférés biztosítására szólítottak fel. Ezen túlmenően szerintük a megszálló hatóságoknak be kellene vezetniük egy kapcsolatkereső mechanizmust a különféle kognitív betegségekben, például demenciában szenvedő idős emberek számára, hogy a hozzátartozóik megtalálják őket – áll a jelentésben.

(pszv/dw.com)