Elektronikus petíciók a kistérségekben is?

2023. december 7., 14:09 , 1188. szám

Hamarosan a polgárok elektronikus petíciói a néphatalom gyakorlásának még hatékonyabb eszközeivé válhatnak, amennyiben a kormány elfogadja a 7 283-as számú, A néphatalomról a kistérségekben (hromádákban) című törvényjavaslatot. A petíciót támogató szükséges számú aláírás összegyűjtése esetén a szóban forgó kérdést vitára bocsátanák a következő tanács­ülésen – írja az RBK–Ukrajina Olena Suljakra, a Legfelső Tanács Államhatalom-szervezési, Helyi Önkormányzati, Regionális Fejlesztési és Városrendezési Bizottságának elnökére hivatkozva.

„A kistérségek lakóinak minél több eszközzel kell rendelkezniük a hatóságok befolyásolásához. Ezek egyaránt lehetnek a helyi népszavazások, a különböző helyi kezdeményezések és nyilvános konzultációk, a helyi költségvetési források elosztásában való részvétel, a végrehajtó hatóságok tevékenységének nyilvános értékelése, a részvétel a helyi önkormányzati szerv konzultatív és tanácsadó testületeiben, és természetesen az elektronikus petíciók. A 7 283. számú törvényjavaslat elfogadása esetén, amelyet bizottságunk jelenleg második olvasatra készít elő, ez utóbbiak elbírálása sokkal gyorsabban megtörténne – a tanács következő ülésén” – jelezte a képviselő.

Suljak szerint a 7 283-as számú törvényjavaslat a lehetőségek igen széles körét irányozza elő a polgárok számára a néphatalom gyakorlására, elfogadása hozzájárul a lakosok lehetőségeinek bővüléséhez, ami a helyi szintű döntéshozatali folyamatokban való részvételt illeti.

Ez – jegyezte meg Suljak – javítja az önkormányzatiság minőségét, növeli a helyi önkormányzatok és tisztségviselőik tevékenységének nyitottságát és átláthatóságát azokon a területeken, ahol jelenleg problémák merülnek fel, valamint sokkal hatékonyabbá teszi az együttműködést a helyi önkormányzatok és a területi közösségek lakói között.    

     (szcs/rbc.ua)