Felmérés: Enyhén csökkent az EU- és NATO-csatlakozás támogatottsága a lakosság körében

2023. december 1., 11:50

Az ukránok abszolút többsége minden régióban támogatja az ország csatlakozását az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. A támogatás mértéke azonban némileg csökkent – jelentette az RBK–Ukrajina a Rejting Szociológiai Csoport felmérési adataira hivatkozva.

A november végi állapot szerint a megkérdezettek 78 százaléka szavazna Ukrajna uniós csatlakozására egy erről a kérdésről rendezendő népszavazás esetén, ami valamivel kevesebb, mint idén júliusban (85 százalék). A válaszadók mindössze 5%-a ellenzi az EU-csatlakozást. Növekszik viszont a bizonytalanok és azok aránya, akik nem mennének el szavazni: 3%, illetve 14%.

Az ország NATO-csatlakozásának támogatottsága is csökkenő tendenciát mutat, és 77%-ot tesz ki (júliusban 83% volt). A NATO-csatlakozás támogatottságának mutatója jelenleg ugyanazon a szinten van, mint 2022 márciusában, az orosz invázió kezdetén. Ukrajnát azonban csak a válaszadók 5%-a nem szeretné az észak-atlanti szövetségben látni, 15%-uk nem menne el szavazni, 3%-uk pedig bizonytalan.

Nincsenek különbségek az európai integráció támogatását illetően az egyes korcsoportok között. A nők a férfiaknál gyakrabban mutatnak bizonytalanságot (nem mennének el szavazni vagy haboznak a válasszal) mind az EU-csatlakozással, mind a NATO-hoz való csatlakozással kapcsolatban. A legalacsonyabb jövedelmű válaszadók támogatják a legkevésbé a két szervezethez való csatlakozást.

Összességében a többség minden régióban támogatja a csatlakozást mindkét szervezethez, de azok aránya, akik Ukrajnát az EU-ban és a NATO-ban szeretnék látni, a főváros és a nyugati országrész lakosságán belül a legnagyobb.

A felmérést 2023. november 22‒23-án végezték el 1 000 válaszadó bevonásával, minden régióban, kivéve a Krím és a Donbász ideiglenesen megszállt területeit, valamint azokat a régiókat, ahol a felmérés időpontjában nem volt ukrán mobilkommunikáció. A 0,95-ös megbízhatósági valószínűségű vizsgálat reprezentativitásának hibája legfeljebb 3,1%.

(rbc.ua/Kárpátalja)