Potápi Árpád János: A templomépítések is a közösségek megerősítését szolgálják

2023. november 29., 09:34 , 1187. szám

A templomépítések és templomfelújítások is a közösségek megerősítését szolgálják – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Tompán, ahol beszédet mondott az újonnan épült Assisi Szent Ferenc-templom felszentelésén múlt szombaton.

A Lévai járásban lévő, mintegy harmadában magyarok lakta településen átadott római katolikus templom építése még 2016-ban kezdődött. A templom a helyi önkormányzat és magyar főpapok jelentős hozzájárulásával, magánszemélyek adományaiból és közadakozásból, illetve a Nemzetpolitikai Államtitkárság 52,8 millió forintos támogatásából épült meg.

Az államtitkár elmondta: az elmúlt 12-13 évben a magyar kormány legfontosabb feladata a közösségek megerősítése volt Magyarországon és a Kárpát-medencében. Rámutatott: ezt úgy lehet megvalósítani, ha a helyi közösségek olyan célokat fogalmaznak meg, amelyeket lehet támogatni, közösen meg lehet valósítani, s ilyen célnak számítanak a templomfelújítások és -építések is, amelyek egyaránt erősítik a közösséget.

Hozzátette: évekkel ezelőtt a Felvidék déli részén lévő vegyes lakosságú Tompán a közösség, magyarok és szlovákok azt a célt fogalmazták meg, hogy egy új templomot szeretnének építeni.

„Innentől kezdve a déli harangszó nemcsak a magyar nemzet egyik legnagyobb győzelmét, a nándorfehérvári diadalt juttatja majd eszünkbe, hanem azt is, hogy itt, Tompán is egy nagy győzelmet arattunk, mert elkészült a templom, amit közösen szentelünk fel” – jelentette ki a templom felszentelésén Potápi Árpád János.

(MTI/Kárpátalja)