Zelenszkij: Oroszország a Majdan-3-at készíti elő Ukrajnában

2023. november 22., 17:15 , 1186. szám

Oroszország igyekszik megosztani az ukrán társadalmat, káoszt teremteni az országban, hogy végül eltávolítsa a hatalomból Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A Bloomberg november 17-i tájékoztatása szerint az államfő erről külföldi újságírókkal találkozva beszélt Kijevben – írja a DW.

„Hírszerzésünknek vannak ilyen információi, amelyeket a partnereinktől is megkaptunk” – jelezte az államfő az országban Majdan-3 néven ismert dezinformációs tervről szólva.

Az AFP szerint az ukrán elnök azt is elmondta, hogy Oroszország rakétákat halmoz fel az ukrán energetikai létesítmények elleni téli csapásokhoz.

„De nincs sokkal több rakétájuk a korábbiaknál” – tette hozzá megjegyezve ugyanakkor, hogy „a légvédelem terén jobbak vagyunk, mint tavaly télen”.

Azt is megemlítette az elnök, hogy a Nyugat által a háborúra válaszul Oroszországgal szemben bevezetett szankciók lelassították a rakétagyártást az Oroszországi Föderációban, de az agresszor „többé-kevésbé rendben van”, ami a csapásmérő drónokkal való ellátást illeti.

„Nehéz lesz a tél, de nem rosszabb, mint az előző” – állapította meg.

Zelenszkij megerősítette, hogy a Hamász elleni izraeli háború miatt lelassult a tüzérségi lőszer szállítása Ukrajnába.

„Csökkentek a szállításaink. Ilyen az élet, és ez normális, mert mindenki a túlélésért küzd, és nekünk is védekeznünk kell” – mondta.

Az elnök jelezte, hogy az ukrán hadsereg készül a téli harcokra, majd hozzátette: „Jelenleg arra koncentrálok, hogy segítséget kapjak a Nyugattól. A Közel-Kelet és egyéb okok miatt a fókuszuk eltolódik. Támogatás nélkül visszafelé fogunk haladni.”

(hk/dw.com)